Planurile Guvernului privind deduceri de impozit aplicate pentru părinții cu venituri mici și medii care plătesc meditații pentru copii au apărut pentru că cele mai recente estimări privind piața neagră a meditațiilor arată că aceasta a depășit 300 de milioane de euro pe an.

Măsurile prezentate de Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, ar urma să crească nivelul de conformare fiscală în cazul profesorilor care dau meditații.

”Treaba mea de prim-ministru nu e să bag oameni la pușcărie sau să angajez zeci de mii de oameni la ANAF, ca să urmăresc profesorii dacă plătesc impozite la meditații. Știm cu toții că în România de 50 de ani se fac meditații. Toată lumea își duce copilul la meditații. Da, și fiul meu a făcut meditații. E normal să aibă acces la aceste meditații toată lumea – și copiii celor cu venituri mai mici, și copiii celor venituri mai mari.

Și atunci, în funcție de venit, pentru cei care câștigă mai puțin și pentru clasa medie vor fi deduceri din impozit pentru meditații. În momentul în care treci în calculator chitanța la meditație, ți se deduce din impozit. Normal că acest impozit dumneavoastră îl calculați lunar, el se calculează anual și atuncea veți vedea că se strânge o sumă consistentă”, a declarat Marcel Ciolacu.

Cu un calcul simplu la 8 ore de meditații lunar, la costul de 200 de lei/ oră, rezultă o cheltuială de 1600 de lei lunar pentru părinți, bani care ar putea fi deduși din impozitul pe venit. În 12 luni, se adună suma de 19.200 de lei, o sumă însemnată pentru părinții cu venituri modeste. Condiția este ca părintele să dea chitanța angajatorului, evident, dacă și obține chitanță de la profesor.

Începând din ianuarie 2023, părinții primesc o deducere suplimentară la impozitul pe venit de 10 lei, în baza Ordonanței nr. 16 din 15 iulie 2022 care a modificat Codul Fiscal. În textul Ordonanței se precizează o deducere personală de 100 de lei lunar pentru fiecare copil, însă, în lipsa vreunei precizări legate de modul de aplicare din partea Ministerului de Finanțe, în practica contabilicească se scad 100 de lei din venit înainte de aplicarea impozitului, efectul practic fiind de 10% aplicat la cei 100 de lei. Adică, 10 lei pe lună.