Medicul chirurg pediatru Horia Jidveianu, acuzat de luare de mită, nu mai poate profesa la Spitalul Județean de Urgență Zalău, cât timp se află sub control judiciar.
Decizia a fost luată de magistrații de la Curtea de Apel Cluj, după ce procurorii sălăjeni au cotestat decizia pronunțată inițial de Tribunalul Sălaj.
“În baza art. 204, rap. la art. 425 ind. 1 alin. 7 pct. 2 lit. a C. pr. pen., admite contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj împotriva Încheierii penale nr. 42/15.12.2022 pronunţată de Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Sălaj pe care o desfiinţează în parte, numai în ceea ce priveşte individualizarea obligaţiilor impuse inculpatului J. N. H. în temeiul dispoziţiilor art. 215 alin. 2 C.pr.pen., pe durata controlului judiciar şi rejudecând în aceste limite: În baza art. 215 alin. 2 C.pr.pen. impune inculpatului J. N. H. şi obligaţia de a nu exercita profesia de medic chirurg pediatru în cadrul sistemului sanitar public în exercitarea căreia ar fi săvârşit faptele cercetate, pe durata controlului judiciar dispus faţă de acesta”, a decis Curtea de Apel Cluj.
În 14 decembrie, doi medici chirurgi pediatri de la Spitalul Județean de Urgență, Horia Jidveianu și Ioan Așchilean, au fost reținuți sub acuzația de luare de mită. În cazul medicului Jidveianu, procurorii solicitaresă măsura arestului preventiv, dar aceasta a fost înlocuită de judecător cu măsura controlului judiciar. Decizia Tribunalului Sălaj a fost contestată de procurori, iar Curtea de Apel Cluj a decis să mențină măsura controlului judiciar dar să aprobe interzicerea exercitării profesiei pe perioada controlului judiciar.
Medicul Jidveianu este acuzat de luare de mită în formă continuată (15 acte materiale). Potrivit procurorilor, din probele administrate până în acest moment, în perioada 2021-2022, în calitate de medic chirurg și ortoped pediatru la Spitalul Județean de Urgență Zalău, a primit sume între 100 ți 1.200 de lei de la aparținătorii unor minori, pentru a îndeplini sau a urgenta unele acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu. Suma totală încasată astfel ar fi fost de 8.050 lei, spun procurorii.
În ceea ce îl privește pe medicul Ioan Așchilean, medic primar chirurg pediatru, acesta este acuzat și el de luare de mită în formă continuată (6 acte materiale). În perioada 2021-2022, în mod repetat și în realizarea aceleiași rezoluții infracționale ca și colegul său, a primit, spun procurorii, sume de bani între 50 și 600 de lei de la aparținătorii unor minori, tot pentru a îndeplini sau a grăbi unele proceduri medicale ce intrau în îndatoririle sale de serviciu. Suma încasată în condițiile menționate ar fi fost de 1.450 lei.
În cazul său, procurorii au dispus măsura controlului judiciar, fără interdicția de a-și exercita profesia.
Aprecierea diferită a situației juridicie în cazul celor doi inculpați a fost justificată de anchetatori prin prisma faptului că gravitatea infracțiunilor reținute în sarcina inculpaților a fost diferențiată. În plus, s-a avut în vedere și conduita procesuală a medicului Ioan Așchilean, care a recunoscut faptele de care este acuzat, situație în care anchetatorii au apreciat că măsura controlului judiciar este suficientă asigurarea bunei desfășurări a procesului penal și pentru prevenirea săvârșirii unei alte infracțiuni.
Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual penal de administare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție, precizează procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.