Cei peste 200 de preșcolari ai Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 1 Zalău au primit vizita prietenească a medicului stomatolog școlar Florin Rugină, însoțit de asistenta Rodica Morar, care i-au familiarizat pe cei mici cu ideea de consultație stomatologică, i-au învățat cum să-și îngrijească dințișorii și cât de important este zâmbetul frumos și sănătos.

Campania de educație pentru sănătate este una binevenită, mai ales pentru cei mai mici dintre preșcolari care mai au încă reticențe în privința vizitelor la medic.

Toți copiii au primit cu entuziasm sfaturile ”lui nenea doctor și tanti asistenta”, dar și micul cadou oferit pentru atenția și receptivitatea lor – câte o pastă de dinți specială pentru vârsta 0-6 ani, cu ajutorul căreia să-și spele regulat dințișorii de lapte sau pe cei definitivi, după caz și după vârstă.

”Copiii au fost minunați, i-au primit cu brațele deschise și s-a creat o poveste frumoasă despre dințișori și măseluțe. Sunt convinsă că mulți dintre ei și-au schimbat percepția despre medicul dentist care nu este bau-bau, ci are grijă de zâmbetul fiecăruia. Au pus întrebări, curioși fiind, iar copiii care erau deja familiarizați cu vizitele la stomatolog și-au împărtășit experiența. Acest gen de activități educative au avut loc și vor mai fi organizate în unitatea noastră, pentru că vin atât în sprijinul copiilor, cât și al părinților”, a declarat directorul Grădiniței cu PP Nr.1 Zalău, Alina Maxim.

Consultații și tratamente stomatologice gratuite, la cabinetele școlare

Primăria Municipiului Zalău, prin Direcția de Asistență Socială, administrează rețeaua de medicină școlară din municipiu, care funcționează în cadrul unităților de învățământ. Rețeaua de cabinete medicale școlare s-a îmbunătățit constant în ultimii ani și, poate cel mai important aspect, este că se alocă finanțare din bugetul local pentru consultații și tratamente gratuite, inclusiv în perioada vacanțelor școlare, pentru toți preșcolarii și elevii municipiului, în baza unei hotărâri din anul 2019.

În ceea ce privește cabinetele stomatologice, există două cabinete funcționale, modernizate anul trecut și dotate cu aparatură performantă.

Unul dintre ele funcționează în incinta Liceului Sportiv ,,Avram Iancu”, unde medic este Florin Rugină, iar cel de-al doilea, în incinta Școlii Gimnaziale ,,Iuliu Maniu”, unde medic este Mirela Bertean.

Serviciile stomatologice furnizate în cadrul celor două cabinetel sunt profilaxie orodentară, tratamente curative simple (extracții dinți de lapte, drenajul dinților cangrenoși etc), iar in situațiile în care este necesară efectuarea radiografiilor dentare, acestea pot fi decontate din bugetul local, în baza HCL nr. 137/30.05.2019.

La ambele cabinete stomatologice, părinții pot apela cu încredere, mai ales că toți copiii înscriși la unitățile de învățământ preșcolar și școlar din Zalău beneficiază de gratuitate.

La cabinetul stomatologic din incinta Liceului Sportiv ,,Avram Iancu” se pot adresa copiii de la Colegiul Național Silvania, Școala Gimnazială ,,Simion Barnuțiu”, Școala Gimnazială ,,Gheorghe Lazăr”, Liceul Tehnologic ,,Mihai Viteazul”, Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai”, Școala Gimnazială ,,Mihai Eminescu”, Liceul Ortodox ,,Sf. Nicolae” și de la Grădinița nr. 1, Grădinița nr. 12, Grădinița nr. 5, Grădinița nr.7 și Ion Creangă.

La cabinetul stomatologic din incinta Școlii Gimnaziale ,,Iuliu Maniu” se pot adresa copiii de la Colegiul Tehnic ”Alessandru Papiu Ilarian” (A.P.I.), Școala Gimnazială ,,Porolissum”, Liceul Reformat ,,Wesseleny”, Liceul de Artă ,, Ioan Sima”, Liceul Tehnologic ,,Voievod Gelu”, Școala Gimnazială,, „Corneliu Coposu”, Școala Gimnazială „Iuliu Maniu” și gradinițele Voinicel, Pinocchio, Piticii Isteți, Grădinița nr .11, Grădinița nr. 14, Dumbrava Minunată, Licurici, Căsuța cu povești și Grădinița nr. 4.

Prin intermediul cadrelor de specialitate din Serviciul Cabinete Medicale Școlare și Asistență Medicală Comunitară se organizează periodic campanii de educație pentru sănătate, cu privire la alimentația sănătoasă și activitatea fizică, prevenirea de boli transmisibile (începând cu enterocolita, hepatita, boli diareice acute, TBC etc, până la bolile cu transmitere sexuală în rândul preadolescenților și adolescenților).