Ministerul Sanatatii a propus un proiect de lege prin care se doreste suplimentarea veniturilor medicilor si personalului medical prin doua metode: prin salarizarea pe performanta si prin posibilitatea de a trata pacienti proprii, în regim privat, în spitalul public. Medicii specialisti care trateaza, dupa programul de lucru, pacienti care-i solicita in mod preferential, dispusi sa le plateasca serviciile, ar urma sa beneficieze de un procent semnificativ din aceste venituri. Fondurile rezultate din tratarea pacientilor în regim privat în spital sunt distribuite astfel: pentru spitalizare medicului curant ii revine 50 la suta, 30 la suta personalului implicat direct în tratarea pacientului respectiv în regim privat si doar 20 la suta unitatii. Spitalul va putea aloca maxim 20 la suta din paturi pentru spitalizare in regim privat. Pentru tratarea pacientilor, tot în regim privat, dar în ambulatoriu, procentul alocat medicului este de 70 la suta, conform noului proiect, în timp ce personalului implicat direct în tratarea pacientului îi revine 20 la suta, iar unitatii sanitare 10 la suta.
Metoda aceasta de remunerare a cadrelor medicale din spitale se aplica in Franta si va fi testata si in Romania, de la 1 iulie, printr-un proiect pilot, in care vor fi incluse 12 spitale. Laurentiu Barna, managerul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, ne-a declarat ca, deocamdata, nu se stie care sunt spitalele care intra in proiectul pilot, cum se va aplica si nici in ce masura ar putea afecta veniturile spitalului.
stop_coloana
Servicii medicale in regim privat
de 40 mii de lei
la Ambulatorul Zalau
Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Zalau acorda si in prezent servicii medicale contra taxa. Consultatiile sunt mai ieftine cu 25-20 la suta decat la cabinetul privat.
Pentru consultatiile acordate de la inceputul anului pana la data de 17 februarie, in cabinetele de specialitate din Ambulator, pacientii neasigurati, sau care nu au avut bilet de trimitere, au achitat la casieria unitatii peste 40 de mii de lei. Cele mai mari venituri s-au inregistrat la cabinetul de fizioterapie – 8.295 de lei, urmat de cabinetul de neurologie unde pacientii au platit in total 5.215 lei, la cabinetul ORL s-au oferit consultatii platite de 3.688 de lei, iar de 3.220 de lei la cabinetul de pneumologie. În jur de 2.000 de lei s-au strans din consultatii taxate la cabinetele de ginecologie, urologie, gastro, psihiatrie, ortopedie, dermatologie. Cabinetele de psihologie si recuperare nu au adus nici un venit suplimentar spitalului, inafara consultatiilor acordate pe baza de bilet de trimitere, decontate de Casa de Asigurari de Sanatate. Celelalte cabinete de specialitate au inregistrat venituri suplimentare cuprinse intre 35 de lei si 1.500 de lei.