Medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău nu efectuează in această săptămană decat intreruperi de sarcină in caz de urgenţă.
Medicii de la Secţia Obstetrică – Ginecologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău au refuzat să facă avorturi la cerere in Săptămana Mare. Aceeaşi decizie s-a luat in aproape toate spitalele de specialitate din ţară. Pe langă scopul creştinesc asimilat cu perioada premergătoare sărbătorii Invierii Domnului, cadrele medicale vor să tragă şi un semnal de alarmă in privinţa controlului sarcinii. „Medicii din cadrul Secţiei de Obstetrică şi Ginecologie din cadrul Spitalului au decis ca in Săptămana Patimilor să nu efectueze nicio intrerupere de sarcină la cerere. Vor fi efectuate doar operaţii de urgenţă, sau avorturi spontane care pun in pericol viata gravidelor”, ne-a declarat Codruţa Puşcaş, purtătorul de cuvant al Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău.
Biserica apreciază avor-tul ca fiind un mare păcat. Preoţii consideră că iniţiativa medicilor ginecologi este binevenită. Aceştia spun că astfel de campanii vor mai fi organizate pană cand numărul avorturilor va scădea semnificativ. Romania se află pe locul trei in Europa in ce priveşte numărul avorturilor, după Marea Britanie şi Franţa.
Un avort pe zi
In judeţul nostru s-au efectuat in primele trei luni ale anului 115 intreruperi de sarcină, atat in cabinetele medicale private cat şi in cele din cadrul spitalelor, potrivit informaţiilor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică Sălaj. In 13 cazuri mamele aveau varsta intre 15 şi 19 ani. Cele mai multe cazuri, de intrerupere de sarcină, 37 in total, apar la tinerele intre 20 şi 24 de ani. Asta in condiţiile in care adolescenţii au acum acces la Internet şi pot afla foarte uşor cum să se ferească de o sarcină nedorită. In plus, in cadrul Spitalului Judeţean există un cabinet de planificare familială care acordă contraceptive gratuite elevelor, studentelor, şomerilor şi persoanelor cu venituri mici. Cele mai multe femei preferă cabinetele medicale de stat pentru a face un avort. In anul 2010 , doar in cabinetele de obstetrică – ginecologie din spitale s-au făcut 330 de avorturi, DSP neavand o raportare de la cabinetele private.