Ministrul Cseke Attila vrea sa puna capat practicii prin care medicii isi racoleaza clientii din spital pentru cabinetele particulare, iar pe cei din particular ii trateaza la spital pe banii statului.
Medicii vor trebui sa aleaga intre a lucra la stat sau la cabinetul privat. Ministerul Sanatatii pregateste un act normativ care va interzice medicilor sa lucreze concomitent in sistemul sanitar de stat si in cel privat, a declarat miercuri Ministrul Sanatatii, Cseke Attila. El considera ca angajarea medicilor atat in sistemul de stat cat si in cel privat este un lucru ineficient si trebuie eliminat, pentru ca provoaca neajunsuri pacientilor: „Pacientul se duce la spitalul public dimineata, i se fac analizele si este rechemat la clinica privata de acelasi medic, dupa amiaza, unde este de multe ori si taxat. Practic, pacientul care plateste contributie de sanatate, plateste si dupa-amiaza o taxa, pentru un serviciu efectuat de spitalul public, pe banii spitalului public, de catre acelasi medic care lucreaza si in public si in privat”, a declarat ministrul.

MEDICII SUNT REVOLTATI
In situatia de a alege intre a lucra la stat sau la cabinetul privat se afla 191 de medici din Salaj care au cabinete private. Dintre acestea, doar cinci cabinete private au contracte cu CAS Salaj, conform informatiilor primite de la Claudiu Barsan, presedintele Casei de Asigurari de Sanatate Salaj. Medicii sunt revoltati de situatia in care sunt pusi de catre Ministrul Sanatatii. Ei motiveaza ca si-au deschis cabinetele pentru ca salariile sunt mici. „Consider ca aceasta este o masura abuziva luata de ministru, care nu stie care este situatia reala din sanatate. Dupa reducerea cu 25 de procente a salariului, unui medic nu-i mai ramane mare lucru”, spune un medic specialist care doreste sa vorbeasca sub protectia anonimatului. Medicul considera ca „pacientul trebuie sa aleaga daca merge la stat sau la privat, si, mare parte din pacienti aleg sa mearga doar la privat”. Un alt medic specialist din oras este de parere ca, „daca vor fi pusi sa aleaga, spitalele risca sa ramana fara medici, pentru ca specialistii vor alege sa lucreze in cabinetele private^. Medicul considera ca „nu vede o problema in faptul ca pacientul va fi consultat in privat, atata timp cat in spitale trebuie sa astepte ore intregi la rand pentru a fi consultat si de multe ori, trebuie sa vina mai multe zile si sa stea la rand pentru a beneficia de o consultatie”.
Conducerea Spitalului considera ca „atata timp cat medicul isi desfasoara activi-tatea in mod corespunzator in cadrul spitalului, este liber sa lucreze si in privat”, conform informatiilor primite de la Codruta Puscas, purtator de cuvant al Spitalului de Urgenta Zalau.

TIBERIU MARC NU ESTE DE ACORD CU DECIZIA MINISTRULUI SANATATII
Presedintele Consiliul Judetean, Tiberiu Marc, considera ca „optiunea medicului de a lucra in public sau in privat tine de vocatie si de capacitatea sa profesionala”. „In opinia mea, unui medic foarte bun trebuie sa i se dea posibilitatea de a lucra atat in sectorul public cat si in cel privat. Totodata, aceasta posibilitate ar trebui reglementata in asa fel incat sa protejeze pacientul si serviciul public”, spune Tiberiu Marc.
Presedintele Casei de Asigurari de Sanatate Salaj, Claudiu Barsan nu a dorit sa comenteze afirmatiile Ministrului Sanatatii.
Pacientii vor si la stat si la privat
De departe, cei mai afectati de aceasta masura vor fi pacientii, care vor fi nevoiti sa stea la cozi interminabile pe coridoarele spitalului sau vor trebui sa scoata alti bani din buzunar pentru a fi consultati la cabinetul particular. Timpul sau banii sunt cauzele care-i fac pe salajeni sa oscileze intre stat si privat: „Cand nu am timp, prefer sa merg la cabinetul privat”, spune Radu Pop, o persoana cu un venit mult peste medie si care-i permite sa aleaga. „Cand nu am bani, merg la medicul de familie sau la spital, insa prefer cabinetul privat, pentru discretie”, spuneViorel Contras, care are un venit mediu.