Sălăjenii ar putea avea din nou servicii medicale primare in permanenţă, mai aproape de domiciliu, după ce medicii de familie vor fi obligaţi să asigure aceste servicii.
Medicii de familie care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) vor fi obligaţi să asigure asistenţa medicală primară in centre de permanenţă, in afara programului de la cabinetul individual, conform unui proiect de act normativ al Ministerului Sănătăţii Publice. In cazul in care medicii de familie nu respectă obligaţiile impuse de noile reglementări, CAS va diminua lunar, cu 10%, venitul medicilor de familie.
Centrele de permanenţă trebuie să asigure servicii medicale primare pentru bolnavii din zona care o deserveşte, de luni pană vineri, intre orele 15.00 şi 8.00, iar sambătă şi duminică permanent. Scopul lor este de a se acorda in timp util ingrijirile medicale necesare şi de a se evita supraaglomerarea serviciului de ambulanţă şi unitatea de primire a urgenţelor cu cazuri care nu reprezintă o urgenţă reală.
Şase centre inchise in 2008
Sălajul, alături de alte 16 judeţe din ţară, nu are in prezent nici un centru de permanenţă. Potrivit datelor furnizate de Mihai Cheşeli, purtătorul de cuvant al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, in judeţul Sălaj, pană in anul 2008, au funcţionat şase centre de permanenţă in mediul rural, in localităţile Nuşfalău, Crasna, Sanmihaiu Almaşului, Ileanda, Surduc şi Sărmăşag. „Centrele de permanenţă şi-au incetat activitatea in 2008, urmand a fi reorganizate in baza Ordinului 1024/496 din 2008.
Sălăjenii din mediul rural au rămas fără serviciile medicale deoarece centrele nu corespundeau prevederilor Ordinului legate de spaţiu şi alte dotări necesare. „Serviciul de permanenţă din Ileanda a funcţionat pană in 2008, cand DSP a venit in control, a făcut măsurători şi ne-a spus că nu mai corespunde legislaţiei europene, noi urmand să-l adaptăm la cerinţele respective. La care s-au adăugat nemulţumirile cadrelor medicale referitor la modul in care li s-au decontat serviciile prestate”, ne-a explicat Petru Satmari, primarul comunei Ileanda cum a fost inchis centrul. Edilul s-a pus pe treabă şi, in şase luni, a amenajat in cadrul dispensarului din comună un spaţiu conform cerinţelor DSP Sălaj, cu cabinete medicale, sală de aşteptare, salon cu şase paturi pentru internări, garaje pentru ambulanţe etc., o investiţie care a costat primăria Ileanda 1,1 miliarde de lei vechi. Mai avea nevoie de aproximativ 500 de milioane de lei vechi pentru dotările necesare, sumă pe care spera să o obţină de la CAS Sălaj. Edilul avea in proiect să aducă la Ileanda şi două ambulanţe pentru preluarea pacienţilor din comunele arondate: Letca, Ileanda, Rus, Şimişna, Zalha, Galgău, Poiana şi Lozna.
Tot in curtea ministerului cade pisica
După apariţia noii legislaţii, toţi factorii de răspundere s-au reintalnit pentru a vedea in ce măsură vor putea relua activitatea in centrele de permanenţă. Purtătorul de cuvant al DSP ne-a spus că atat primarii şi instituţiile deconcentrate aflate in subordinea Ministerului Sănătăţii au asigurat condiţiile reluării serviciilor, rămanand la latitunea medicilor de familie să se asocieze pentru a asigura permanenţa in centre.
Petru Satmari, primarul comunei Ileanda, susţine că nu medicii de familie au tărăgănat redeschiderea centrelor ci CAS Sălaj, motivand că nu sunt bani pentru decontarea serviciilor. „Discuţii au apărut la CAS cum că nu sunt bani de salarii. La ultima discuţie avută cu medicii de familie din zona noastră, de pe Valea Someşului, medicii şi-au manifestat dorinţa de a reinfiinţa aceste centre. Desigur, s-a pus şi problema remunerării serviciilor. Dacă omul munceşte trebuie să-l şi plăteşti. Dacă mergeam in continuare cu asigurarea serviciului de ambulanţă şi cu dotările necesare, găseam o modalitate să-i aducem pe medici, chiar dacă ne inţelegeam cu primarii să plătim noi sumele necesare”, este de părere Satmari.
Purtătorul de cuvant al DSP Sălaj spune că există bani pentru dotarea truselor de urgenţă cu medicamente şi materiale sanitare, sume prevăzute prin Programul naţional de urgenţă prespitalicească. Mai mult decat atat, DSP susţine că este imperios necesar pentru sistemul sanitar din Sălaj reinfiinţarea centrelor de permanenţă in cele şase localităţi in care au funcţionat pană in 2008, dar şi infiinţarea unor servicii noi in toate oraşele din judeţ.
Medicii de familie sunt chemaţi să asigure servicii de permanenţă
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...