Victoriosi in negocierile de miercuri, medicii de familie s-au intors de ieri la menirea lor de „scriitori” de retete.
Medicii de familie din judet au inceput de ieri sa scrie din nou retete gratuite sau compensate si bilete de trimitere, dupa ce, in urma unor negocieri – maraton cu reprezentantii Casei Nationale de Sanatate si ai Ministerului Sanatatii, liderii asociatiilor profesionale din domeniu au reusit sa obtina rezolvarea principalelor revendicari pe marginea noului contract – cadru pe 2010. Chiar daca protocolul incheiat intre cele doua parti n-a fost facut inca public, dr. Rozalia Niculescu, presedinta Patronatului Medicilor de Familie din Salaj ne-a declarat, „pe surse”, ca principala „victorie” a medicilor de familie in urma acestei negocieri este majorarea punctajelor pe grupe de varsta la calculul finantarii per capita, ceea ce va face ca veniturile cabinetelor de medicina de familie sa nu mai scada cu 30 de procente, asa cum s-ar fi intamplat in conditiile mentinerii punctajelor initiale. Precizam ca finantarea per capita, care, de la 1 aprilie, reprezinta 70 la suta din totalul finantarii acordate unui cabinet (pana acum era de 90 la suta), se calculeaza inmultind numarul de puncte corespunzator, in functie de varsta, fiecarui pacient din lista, cu valoarea stabilita pentru un punct. Cele mai mari punctaje se acorda pentru pacientii cu varste cuprinse intre 0 si 3 ani, respectiv peste 60 de ani, punctajul fiind redus aproape la jumatate in cazul pacientilor de 4 – 59 de ani.
Reprezentantii medicilor de familie au obtinut, potrivit dr.Niculescu, si eliminarea plafonului de medicamente, astfel ca pacientii se vor putea adresa in orice perioada a lunii pentru medicamente gratuite sau compensate.
Limitarea la 2.200 de pacienti ramane
Medicii de familie n-au reusit, insa, sa scape de limitarea la 2.200 a numarului pacientilor inscrisi pe lista pentru care se asigura finantare per capita. „O sa fie mai bine pentru medicii cu pacienti mai putini. Se vor putea ocupa mai bine de serviciile medicale acordate, care sunt acum platite mai bine – 30 la suta din finantare, fata de 10 la suta pana acum” – ne-a declarat Rozalia Niculescu. Intrebata daca procentul de finantare per serviciu nu ar fi trebuit sa fie si mai mare de 30 la suta, poate chiar catre 100 la suta, presedinta Patronatului Medicilor de Familie a apreciat ca „deocamdata este un procent corect, pentru ca este prima modificare a modului de calcul a finantarii”.