Medicii din specialitatile de chirurgie vor fi instruiti pentru a gestiona incendiile care izbucnesc in salile de operatii. Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate va elabora, impreuna cu Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, un ghid pentru medici, in care sa se prevada masurile care trebuie luate in astfel de situatii de catre personalul din blocul operator.
rn
Medicii sunt total nepregatiti pentru a gestiona incendiile aparute in salile de operatii, este concluzia Autoritatii Nationale de Management al Calitatii in Sanatate.
rn
"Trebuie luate masuri pentru antrenarea echipei pentru interventie in caz de incendiu in blocul operator. Fiecare persoana care participa la interventia chirurgicala trebuie sa stie care este rolul lui daca apare un incendiu, ce are de facut. Pentru ca inclusiv aruncatul apei poate sa insemne o situatie si mai grava pentru ca acolo este curent electric, sunt aparate, si risti sa-i electrocutezi pe toti cei care au intrat in contact cu apa. Un incendiu in sala de operatii este foarte grav, pentru ca acolo este un pacient anesteziat, cu plaga deschisa, nu este usor de evacuat, nu este usor de intervenit, sunt aparate foarte multe, tensiune electrica, si trebuie folosit dioxidul de carbon din stingatoarele speciale. Sunt convins ca nu a facut nimeni instruirea aceasta. Acum am vorbit cu Arafat sa facem niste reglementari pentru blocul operator. Vom stabili o procedura de control a incendiilor in blocul operator, dupa care va avea loc instruirea personalului. Vom face si un ghid pentru managementul riscurilor asociate utilizarii bisturiului electric si un ghid pentru prevenirea si combaterea incendiilor in blocul operator. In Franta, in 2018, au fost doua astfel de accidente si, in octombrie 2018, institutia similara Autoritatii de Management al Calitatii de la noi a elaborat un ghid de gestionare a riscurilor asociate utilizarii bisturiului electric", a declarat pentru national.ro, dr.Vasile Cepoi, presedintele Autoritatii Nationale de Management al Calitatii in Sanatate (ANMCS).
rn
Conducerea ANMCS sustine ca marea greseala a medicilor de la Floreasca a fost ca nu au raportat imediat incidentul din sala de operatie.
rn
"Eroarea medicilor a fost ca nu au raportat incidentul catre Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate, in cel mult 24 de ore de la producerea lui. Atunci am fi stabilit cauzele, am fi implementat masuri. Acum s-a creat starea emotionala, care induce neincredere in randul pacientilor, induce spaima. Sunt lucruri mai complexe, iar abordarea asta isterica nu duce la nimic bun. Este greu de crezut ipoteza ca femeia nu era alergica la iod, pentru ca in mod obisnuit se foloseste betadina, nimeni nu mai foloseste alcool. Ca sa folosesti alcool trebuie in mod special sa soliciti sa ti se dea alcool. Solutia este sa incercam sa-i ajutam pe cei care au gresit sa nu mai greseasca. Daca te apuci sa-i dai in cap aluia care a gresit nu rezolvi mare lucru, dovada ca amenzi si pedepse se dau de foarte mult timp, dar nu s-a rezolvat nimic. Beuran este unul dintre cei mai mari chirurgi pe care ii are Romania la ora actuala, nu poti sa-i dai cu toporul in cap. Dar asta este satisfactia poporului. Acolo a fost o interventie eroica, sa rezolvi o situatie de moment. Sigur ca au fost si niste greseli, dar in toata literatura de specialitate se arata ca incidente de acest gen s-au petrecut in situatii de urgenta. Echipa medicala se concentreaza pe urgenta si scapa din vedere aspecte colaterale care pot duce la riscuri de genul acesta. In blocul operator sunt doua echipe, echipa care pregateste terenul pentru interventia chirurgicala, inclusiv amplasarea pacientului pe masa si pregatirea lui pentru interventie, si echipa operatorie. Echipa din blocul operator este cea care trebuie sa respecte toate regulile de siguranta, iar in conditiile electrochirurgiei masurile de siguranta sunt multe si foarte stricte si detaliate. Datoria echipei operatorii este de a intreba daca s-au facut toate lucrurile acestea. Presupun ca, fiind in urgenta, echipa operatorie nu a mai facut aceasta verificare, pentru ca nu mai era timp. Ca sa faci toate lucrurile astea trebuie sa antrenezi echipa, pentru ca incendiile se intampla destul de rar", a mai precizat presedintele Autoritatii Nationale de Management al Calitatii in Sanatate, dr.Vasile Cepoi.