24 de medici si asistenti medicali din Spitalul Judetean de Urgenta Zalau (SJUZ) au participat, in perioada 4- 6 decembrie la o sesiunepilot de formare in domeniul tehnicilor avansate de resuscitare (Advanced Life Support), organizata dupa o metodologie standardizata si recunoscuta la nivel european.

rn

Cursul a fost sustinut de 14 cadre medicale de specialitate, formatori certificati ai Consiliului National Român de Resuscitare (CNRR), formatorul agreat de catre compania TenarisSilcotub, care a finantat integral aceasta sesiune de formare-pilot gazduita in TenarisUniversity. Medicii si asistentii medicali au exersat in moduri practice cum sa recunoasca simptome de atac cerebral si de stop cardio-respirator si cum sa intervina corect in asemenea situatii, prin oferirea de suport vital avansat pentru salvarea vietii pacientilor. „Dupa mai multe proiecte prin care TenarisSilcotub a investit in sistemul public de sanatate, de aceasta data putem vorbi in mod direct de un program care salveaza vieti. Cursul este definit printr-un grad inalt de calitate, de la organizare pâna la continut, care respecta standardele nationale si europene de medicina de urgenta. Peste 80% din activitatile celor trei zile au fost practice, astfel incât participantii sa poata aplica deprinderile formate in activitatea lor chiar de a doua zi”, a declarat Codruta Hodrea, Manager Relatii cu Comunitatea TenarisSilcotub.
Dupa o prima etapa de studiu individual al materialelor de specialitate puse la dispozitie de formator, cei 24 de medici si asistenti medicali din SJUZ au participat in intervalul mentionat la sesiunea de pregatire practica, cu simulari sub indrumarea expertilor CNRR. in urma acestui curs, personalul medical care a promovat examenul final a primit un Certificat European de tehnici avansate de resuscitare recunoscut in tarile Uniunii Europene si de Colegiul Medicilor din România.
„Prin acest program am pregatit dupa ultimele standarde, atât in privinta ghidurilor de resuscitare cât si a normelor de educatie in resuscitare, primul grup de medici si asistente din Spitalul Judetean de Urgenta Zalau. Intentia noastra este de a continua aceste sesiuni de formare pentru intregul grup de cadre medicale tinta a Spitalului Judetean Salaj. Este pentru prima data, in experienta noastra de 15 de ani, când un spital doreste sa instruiasca peste 130 de cadre medicale in tehnici avansate de resuscitare si o companie privata ne finanteaza sa livram acest curs. Ne dorim ca acest exemplu de la Zalau sa nu ramâna unicat, ci sa fie urmat de alte spitale”, a declarat Dr. Valentin Georgescu, Directorului programului si Presedintele Consiliului National Român de Resuscitare, entitate neguvernamentala afiliata Consiliului European de Resuscitare.
Sesiunea de formare pilot s-a derulat in cadrul Acordului de cooperare semnat in toamna acestui an intre Consiliul Judetean Salaj, TenarisSilcotub si SJUZ. Dat fiind caracterul pilot al acesteia, cei 24 de participanti au reprezentat sectii medicale cu impact major in domeniul de formare abordat: Unitatea de Primiri Urgente, Cardiologie, Anestezie si Terapie Intensiva, Neurologie, sectii localizate in pavilioanele exterioare, respectiv Pneumologie si Infectioase, dar si alte sectii precum Chirurgie, ORL, Medicina Interna si Ortopedie.
Din perspectiva Consiliului Judetean Salaj, anul 2019 a reprezentat un vârf in ceea ce priveste dotarea cu aparatura si echipamente medicale a Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, autoritatea judeteana afirmând acest efort si cu o preocupare in ceea ce inseamna pregatirea constanta a personalului medical, toate aceste demersuri conducând catre o mai buna ingrijire a sanatatii pacientilor unitatii spitalicesti. De unde si promovarea unor astfel de proiecte spre partenerii socio-economici prezenti in comunitatea locala, imbunatatirea continua a calitatii serviciilor oferite pacientilor reprezentând o constanta preocupare a acestui parteneriat existent la nivel local.