Doi medici de familie din Hida au fost acuzati de locuitorii comunei ca le-au pretins bani pentru serviciile oferite
Medicii de familie Czirjek Emoke si Onat Maria din comuna Hida au fost reclamati la Politie ca cer bani pentru serviciile oferite asiguratilor. Locuitorii comunei spun ca de mai bine de un an de zile medicii procedeaza in acest mod si s-au simtit nevoiti sa-i reclame autoritatilor, deoarece majoritatea celor ce sunt inscrisi pe listele medicilor sunt platitori de contributii la asigurarile de sanatate. „Nu este firesc sa platim pentru o trimitere la specialist sau pentru o injectie. Din ce cunosc, nu doar unei persoane i s-ar fi perceput taxe pentru serviciile medicului si, in plus, nu eliberau chitanta pentru banii solicitati. Oamenii ce sa inteleaga de aici? Eu, de exemplu, nici nu mai sunt pe listele lor, prefer sa merg la medicul veterinar daca am nevoie de ceva”, ne-a declarat un locuitor din Hida, rugandu-ne sa ii pastram anonimatul. Locuitorii ne-au informat ca mai multi sateni au fost interogati de autoritati, dar multi dintre ei, de frica, nu au recunoscut faptele medicilor. Cei doi medici nu au raspuns la telefoane, nici la cele personale, dar nici la cabinete, astfel ca nu avem punctul lor de vedere.
Din informatiile primite de la purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Salaj, Tincuta Dumuta, dosarul de cercetare a ajuns pe masa Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj. „Dosarul de cercetare penala in cazul medicilor de familie a fost inaintat Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj. Detalii despre stadiul cercetarilor se pot obtine doar de la Parchet”, a precizat purtatorul de cuvant al Politiei. Procurorul de caz, Rodica Vaida Pece, nu a putut sa ne dea detalii despre stadiul cercetarilor, deoarece s-ar compromite dosarul.
Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Salaj a confirmat cercetarea medicilor
Marius Tautu, director relatii contractuale al CAS Salaj, a confirmat faptul ca organele de cercetare au solicitat informatii de la CAS Salaj privind prevederile contractului-cadru pe care medicii de familie l-au semnat cu Casa. „S-au pus la dispozitie date legate de obligatia contractuala a medicilor, insa mai multe informatii nu putem furniza”, a declarat Tautu. Totusi, reprezentantul CAS Salaj a lamurit cateva aspecte legate de situatiile in care medicii de familie pot impune taxe pentru serviciile oferite. „Nu se pot cere bani pentru serviciile incluse in pachetul de baza al serviciilor, cum ar fi bilete de trimitere, retete, certificate constatatoare de deces, scutiri pentru elevii bolnavi, sau adeverinte medicale pentru orele de sport daca elevul sufera de o boala ce nu ii permite sa depuna efort fizic, sau acte medicale necesare copiilor aflati in plasament. In schimb, pentru unele tipuri de adeverinte, medicii pot cere bani, asta in functie de cine cere si ce anume cere. Daca un angajator solicita o adeverinta medicala, medicul poate cere bani pentru eliberarea ei, deoarece excede cadrul contractual. Dar si in aceasta situatie, unii medici de familie nu cer bani”, a explicat Marius Tautu.
Directia de Sanatate Publica (DSP) Salaj nu a fost anuntata oficial de situatia data, in consecinta, nu se cunoaste cazul celor doi medici la nivelul institutiei. „La nivelul Directiei de Sanatate Publica Salaj, nu am luat la cunostinta oficial de comiterea unor fapte in relatie cu institutia pe care o reprezint, care sa fie anchetate de catre organele in drept”, a precizat Ligia Marincas, directorul DSP Salaj.