Sălăjenii cumpără zilnic medicamente, cu sau fără compensaţie, in valoare de aproximativ două miliarde de lei vechi. Scăderea cursului euro de la 4,25 lei la 4,21 de lei ar trebui să ducă la ieftinirea cu un procent a medicamentelor de la 1 aprilie, potrivit declaraţiei preşedintelui Asociaţiei Romane a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Sorin Popescu. „Pentru multe medicamente, această diferenţă de curs va fi aproape imperceptibilă, dar este cert că preţurile vor scădea cu aproximativ unu la sută pentru toate produsele”, a spus preşedintele ARPIM, citat de presa centrală.
Lucia Calb, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Sălaj, este insă de părere că o ieftinire a medicamentelor este puţin probabilă, pe motiv că, in paralel cu devalorizarea euro in raport cu moneda naţională, s-a scumpit foarte mult combustibilul.
Ultima scumpire i se datorează lui Boc
Preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Sălaj ne-a explicat că anul trecut nu a fost vorba despre o scumpire a medicamentelor, ci de scăderea preţului de referinţă pe care statul il plăteşte pentru medicamentele compensate. Aşa se face că bolnavii au trebuit să scoată din buzunar mai mulţi bani pentru a plăti diferenţa de preţ dintre ce plăteşte statul şi preţul real al medicamentului. „Foarte mulţi bolnavi cronici au renunţat la medicamentele din import, originale, care sunt mai scumpe, şi le-au ales pe cele generice (duplicate, n.r.), care conţin aceeaşi substanţă activă. După o vreme, in special bolnavii de cancer au revenit la cele originale pentru că nu se simţeau bine după medicamentele generice. Marile firme au oferit pacienţilor carduri de reduceri de preţ, suportand ei o parte din costurile medicamentelor originale”, a explicat Lucia Calb.
Farmaciile lucrează pe acte adiţionale
Farmaciile se plang că anomaliile din sistemul de sănătate i-ar putea duce la faliment. CAS face decontarea medicamentelor compensate după 360 de zile, dar le cere farmaciilor plata impozitelor şi TVA-ului pe marfa vandută in fiecare lună. „De la inceputul anului, noi (farmaciile, n.r.) lucrăm pe acte adiţionale pentru că nu s-au finalizat metodologiile privind incheierea de contracte cu furnizorii de servicii medicale. Cred că nici la 1 aprilie nu vom putea semna contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate. Este posibil să se fi depăşit plafonul pe tot anul. Este o harababură in sănătate. S-ar putea ca in acest an să se introducă plafoane pe farmacii, chiar plafoane săptămanale şi asta e un lucru bun pentru farmacii, dar rău pentru pacienţi. Pacienţii au tot mai puţini bani să-şi cumpere medicamente fără reţetă”, a subliniat Calb.
Medicamentele ar trebui să se ieftinească, dar…
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...