Semnalele lansate de la nivel central cu privire la medicamente nu anunta nimic bun. Reprezentantii farmacistilor atrag atentia ca bugetul alocat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru retetele gratuite si compensate nu acopera decat restantele aferente anului 2009 si ca banii pentru eliberarea unor astfel de retete si in 2010 lipsesc cu desavarsire. Si cum un necaz nu vine niciodata singur, aceiasi farmacisti spun ca incepand cu 1 aprilie medicamentele se vor scumpi cu pana la 6,25 la suta, ca urmare a actualizarii cursului euro de la 4 lei, cat a fost in 2009, la 4,25 lei in 2010.
Pe langa lipsa banilor pentru retete compensate si scumpirea medicamentelor, 2010 aduce si o noutate absoluta in sistemul farmaceutic: introducerea conceptului de farmacie de familie, prevazut in proiectul contractului cadru pe 2010 al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Dupa modelul medicilor de familie, bolnavii din Romania se vor putea inscrie, peste cateva luni, pe listele unei farmacii preferate, urmand ca, in cazul in care vor fi nemultumiti de serviciile primite, dupa sase luni sa poata schimba farmacia.
Dr. Marius Tautu, directorul de relatii contractuale al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Salaj spune ca „in acest moment nimic nu este definitiv” si sugereaza ca bugetul pentru medicamente ar putea suferi modificari, in special la programele de sanatate, fiind asteptata rationalizarea cheluielilor din sanatate prin restructurarea spitalelor.
Medicamente mai scumpe, in farmacii de familie
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...