Cresterea oilor este o indeletnicire straveche a locuitorilor de la munte. Locuitorii satelor cresc oi mai multe sau mai putine, fiecare dupa posibilitati. Din vechime, la Sangiorz (23 aprilie), satenii isi angajeau pacurarii (ciobanii) care vor pastori turma pana toamna tarziu (de obicei pana la Sf. Nicolae, 6 decembrie). Angajarea acestora era si mai este facuta si astazi de catre 10-12 gospodari, care detineau cel mai mare numar de oi, „gazde de pacurari”. Castiga cel mai priceput dintre ciobani, care cunostea „randuiala oilor”. Plata pacurarilor se facea mai mult in natura, uneori se percepeau si bani.
In ziua stabilita pentru „masuris, oilor li se dadea drumul in turma dimineata, mieii erau „intarcati”. Dupa masa, in jurul orelor 4-5, fiecare detinator de oi mergea la locul unde era stabilita stana („staulul”). Femeile se asezau in rand, cu vasele pregatite pentru muls. Responsabilii turmei verifcau vasele, sa nu fie apa in ele.
Incepea mulsul. Barbatul si copiii prindeau oile din staul si femeia le mulgea. apoi seful de stana, intr-un ciubar mare, masura laptele fiecaruia, incepand cu cel care avea mai multe oi. Masuratul se facea cu: cupa (1 l), itia (0,5 l), fartaiul (0,25 l) si impunsura (0,5 din fartai).
Detinatorii de berbeci aveau dreptul la un „lapte” de fiecare berbec, la fiecare rand de muls. Se stabilea apoi randul la baciuit, pe randul caselor „de jos in sus” si invesr. Dupa ce toate ‘socotelile” erau incheiate, toti parcticipantii erau „omeniti” cu cas, pita si palinca bauta din „flisca” (sticluta de un anumit format, egala cu 50 ml), iar seara se organiza, la unul dintre gospodari, o petrecere, cu lautari, cantec, joc si voie buna.
Astazi nu se mai masoara laptele, ci s-a convenit ca la 4 oi sau 2 capre sa se considere o cupa (inclusiv pentru un berbec).
In urma cu 42 de ani, la initiativa lui Ioan Sonea din Pria, s-a instituit serbarea pastorala „Masurisul oilor”. Pe an ce trece aceasta sarbatoare pastorala castiga o tot mai mare amploare si un interes deosebit.
Noi, Consiliul Local si Primaria Cizer, ne mandrim ca in fiecare an, in a doua duminica a lunii mai, suntem fazdele a sute si sute de oameni, care, la umbra codrului si in susurul izvoarelor uita de grijile si necazurile zilnice, isi descretesc fruntile si devin mai buni, mai iubitori.
Va asteptam, asadar, la „Masurisul oilor” de la Magura Priei, duminica, 10 mai 2009, incepand cu ora 10,00!
Iubitorii de folclor vor putea urmari un spectacol filmat de televiziunea HORA TV, in care sunt invitati: prin Puiu Codreanu, sotii Giurgiu, Ghita Munteanu, Vasile Coca, Marius Pacurar, Radu Barbura si altii.