Pe fondul conflictului armat din Ucraina, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a luat o serie de decizii care vizează flexibilizarea condițiilor de acces pe piața muncii din România pentru cetățenii ucraineni.

În data de 7 martie, a fost aprobat în şedinţa de Guvern un act normativ ce are în vedere instituirea unor măsuri de sprijin şi asistenţă umanitară, document care include şi prevederi din sfera de competenţă a Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Astfel, cei care intră legal pe teritoriul României și care nu solicită o formă de protecție în baza legislației privind azilul în România, pot fi încadraţi în muncă fără avizul de angajare prevăzut de normele referitoare la încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României.

De asemenea, ucrainenii care provin din zona de conflict armat și care nu dețin documente cu care să probeze calificarea profesională sau experiența în activitate, necesare ocupării unui loc de muncă în România, se vor putea angaja în baza unei declarații pe propria răspundere, dată angajatorului român, că îndeplinesc condiţiile de pregătire profesională şi experienţă în activitate, necesare ocupării postului pe care urmează să fie încadrați în muncă, şi nu au antecedente penale care să fie incompatibile cu activitatea pe care o desfăşoară sau urmează să o desfăşoare.

Ucrainenii pot beneficia și de măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă, precum şi de protecţie în cadrul sistemului asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prevăzute de lege pentru cetăţenii români, cu condiția înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă.

ANOFM a elaborat un pliant în limba română, ucrainiană şi engleză, material ce a fost postat pe site–ul ANOFM, al AJOFM Sălaj şi reţelele de socializare. Pliantul conţine cod QR cu datele de contact ale tuturor agenţiilor judeţene, locale sau puncte de lucru.