În plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg a avut loc o dezbatere extrem de importantă pe marginea soluțiilor europene pentru creșterea prețurilor la energie pentru întreprinderi și consumatori: rolul eficienței energetice și al energiei din surse regenerabile și necesitatea de a combate sărăcia energetică.

Potrivit europarlamentarului sălăjean Daniel Buda, preţurile la energie care continuă să crească şi ating niveluri record în țările UE, dar și la nivel mondial, sunt subiecte de interes pe agenda europeană, drept pentru care, săptămâna viitoare, Comisia Europeană va prezenta mai multe instrumente de ajutoare pentru consumatori, prin reducerea fiscalității pe energie, coroborate cu alte măsuri directe și imediate care vor completa acțiunile statelor membre.

”În România, va exista o compensare pentru consum mediu între 30 de kw şi 200 de kw/lună, deci între 150 şi 1.000 de kilowaţi pe o perioadă de 5 luni, între 1 noiembrie şi 31 martie. Guvernul va acoperi 21 de bani pe kilowat, adică 210 lei pe megawat. Factura va fi mai mică cu 21 de bani înmulțit cu numărul de kilowați consumați. Prețul de referință de la care se acordă subvenția este de 0,68 lei/kwh”, arată Daniel Buda.

În cadru discuțiilor de la Strasbourg, Kadri SIMSON, comisar european pentru Energie, a transmis următorul mesaj:

„Prețul la gaze a atins un record în octombrie. Economia a început să își revină dupa pandemie, însă furnizarea de gaze a devenit mai problematică. În primăvară, s-au terminat stocurile de gaze. Producția internă de gaze la nivelul UE a scăzut. Contractele pe termen lung cu Rusia sunt respectate. Vântul a fost mai redus în Europa, deci energia eoliană mai redusă. S-a ajuns la o criză a gazelor peste tot în lume. Este o situație temporară, dar prețul la gaze va rămâne ridicat pe timpul iernii. Capacitatea de stocare este de 75%, la limită pentru a acoperi nevoile de iarnă. Asta a afectat cetățenii și în special, pe cei mai vulnerabili. Dacă această tendință se continuă, va fi afectată redresarea economică. Prin diversificarea surselor de aprovizionare se poate răspunde crizei, plus intervenții pe piață. Energia solară și eoliană au ajutat în ultimele luni, acestea nu sunt supuse volatilității prețurilor. Cel mai bun răspuns este să ajungem cât mai repede la obiectivele noastre privind eficiența energetică. Anul trecut, statele membre au anuntat un mix mai ridicat de energie regenerabilă și acest lucru a ajutat. Trebuie să reacționăm rapid la nivelul statelor membre, să întărim piața internă unică. Săptămâna viitoare, Comisia va prezenta mai multe instrumente de ajutoare pentru consumatori, prin reducerea fiscalității pe energie, măsuri directe și imediate. Este esențial ca Europa să fie rezilientă, trebuie să investim în capacitatea de stocare. Voi propune o reformă a pieței gazelor până la finalul anului. Trebuie să răspundem împreună și să asigurăm un viitor energetic mai sigur și mai curat”.

Anže LOGAR, în numele Consiliului, a subliniat următoarele idei: „Consiliul este vigilent și activ. O creștere atât de abruptă, mai ales din cauza creșterii la gaz, de 170% este mult. Trebuie să vedem cum poate ajuta UE ca să țină în frâu aceste prețuri. Președinția încurajează un schimb de bune practici, dar și acțiuni colective ce pot fi luate la nivelul UE. Așteptăm cu nerăbdarea comunicarea de pe 13 octombrie ce va veni din partea Comisiei”.