Majorarea accizei la tigarete, reducerea numarului de posturi de secretari de stat in ministere, eliminarea sporului pentru conditii grele si vatamatoare, taxarea pensiilor care nu se bazeaza pe contributivitate, se numara printre masurile ce vor fi incluse intr-o Ordonanta de Guvern ce urmeaza a fost discutata luni de Executiv, potrivit unor surse oficiale. Astfel, in ceea ce priveste acciza la tigarete, aceasta se va majora, incepând din septembrie, de la 483,74 lei/1.000 de tigarete, la 503,97 lei/1.000 de tigarete. "Avem in vedere introducerea masurii din septembrie. Este o compatibilizare cu o directiva europeana. Trebuie adoptata pâna la finele anului. Impactul va fi de 159 milioane lei in 4 luni", au precizat sursele citate de Agerpres. Prin OUG mentionata se are in vedere si reducerea cu 50% a posturilor de secretari de stat la nivelul ministerelor si a cabinetelor acestora.

rn

"Toate ministerele vor trebui sa isi refaca Hotarârea de Guvern de organizare si functionare. De la data publicarii in Monitorul Oficial a OUG, vor avea termen sa vina cu HG pentru reducerea schemei cam in 30 de zile", au mai spus sursele citate de Agerpres.
Ele au subliniat ca, in prezent, exista o normativa ce reglementeaza doar functiile publice, si prevede ca functiile de conducere sa reprezinte maximum 12% din posturile de executie, minimum 25 de posturi pentru o directie etc, si aceasta va fi extinsa la toate institutiile, deoarece exista cazuri de director cu trei subordonati. Posturile vacante din sectorul bugetar vor fi blocate (cu exceptia Sanatatii, Educatiei, Politiei), iar sporul de 15% din salariul de baza pentru conditii grele si vatamatoare va fi abrogat.
"Sporul nu va fi taiat la medici, profesori, magistrati, politisti. Pentru acestia se transforma in suma fixa, dar va fi nevoie de discutii cu sindicatele", au precizat sursele citate.
in ceea ce priveste taxarea pensiilor speciale, se lucreaza la definitivarea formei finale. Varianta este in prezent: sub 2.000 de lei impozit zero, peste 2.000 lei impozit 10%, intre 7.000 de lei si 10.000 de lei impozit de 30% pe suma care depaseste 7.000 de lei si de 900 lei plus 50% pentru ceea ce depaseste suma de 10.000 de lei. Sursele citate au dat un exemplu de calcul in cazul unei pensii speciale de 18.500 lei: 2.000 de lei plafon lunar neimpozabil conform Codului fiscal, rezulta 16.500 lei suma luata in calcul. Impozitul pe venitul din pensie 16.500X10=1.650 lei. Taxa va fi de 900+50%X(16.850 – 10.000)=4.325 lei. Cea mai mare pensie este in prezent de 74.219 lei, in Arges.

rn

Istoria rosie de sef peste tot a lui Calin Fort

rn

Calin Fort a castigat in vara anului 2017 concursul pentru a deveni administrator public al Zalaului. Ramas singur in cursa pentru postul de administrator public al municipiului, dupa ce unicul sau contracandidat s-a retras prin neprezentare la examen, Calin Fort a sustinut pe 14 iunie 2017 concursul pentru functie. Din postura de unic candidat, cu media 8,65, Calin Fort a devenit administrator public al municipiului Zalau, functie din care nu si-a dat demisia, ci s-a suspendat, dupa care a plecat la Bucuresti sa serveasca in guvernul PSD ca si secretar de stat in Ministerul Transporturilor.
Calin Fort este un PSD-ist cu vechime, fiind, de altfel, ani la rand, secretar al organizatiei municipale a PSD, vicepresedinte al PSD Salaj, dar si consilier local PSD. Calin Fort a fost din 2008 pana in 2014 director la SC Transurbis. In 2014, sustinut de PSD, a preluat sefia reprezentantei Salaj a Registrului Auto Român. Este casatorit cu Corina Emilia Fort, director al Casei Corpului Didactic Salaj. Aceasta a preluat functia in 2012, cand a inlocuit-o pe Sanda Bulgarean, sotia directorului de la CNS, Vasile Bulgarean, pe atunci pedelist. Casa Corpului Didactic este subordonata Inspctoratului Scolar Judetean Salaj, institutie condusa de Maria Pop, sotia senatorului PSD Gheorghe Pop. Tatal lui Calin Fort este tot un PSD-ist cu state vechi, fiind unul dintre primii membri ai organizatiei locale.