Productia de grau din anul acesta ne garanteaza ca painea noastra cea de toate zilele ne este asigurata. Numai ca exista unii producatori hapsani, unii comercianti flamanzi, care din motive lesne de inteles triseaza consumatorul in ceea ce priveste calitatea painii dar si gramajul. In acest sens, dupa sute de sesizari, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor prin comisarii sai, a verificat, in toate judetele si in Bucuresti, operatori economici, producatori din reteaua de distributie si comercializare a pinii. Cum Claudiu Silaghi, comisarul sef al Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului Salaj este in concediu, nimeni nu s-a incumetat sa scoata o vorbulita, sa dea vreo informatie referitoare la controalele efectuate la producatorii si distribuitorii de paine din judetul nostru. Stim insa ca la nivel de tara au fost controlati 446 de operatori economici, la 116 dintre ei s-a constatat abateri precum neincadrarea in cantitatea neta declarata, comercializarea painii si produselor de panificatie vandute vrac, care prezentau caracteristici neconforme, informarea neconforma a consumatorului. Verificarile efectuate au evidentiat faptul ca evolutia cantitatii nete a paini pe parcursul celor 24 de ore acordate ca data limita de consum este intotdeauna nesupravegheata, intrucat producatorii de paine nu speci-fica pe niciun document ora scoaterii din cuptor a paini, moment de la care incepe procesul de racire si de pier-dere in greutate, care continua diferentiat pe parcursul a 24 de ore.
Dispare painea sub 200 de grame
Potrivit ordinului ANPC, incepand cu luna septembrie, comerciantii de paine vor fi obligati sa vanda paine cu greutate de minim 200 de grame, iar cresterea in cantitate va fi permisa doar din suta in suta de grame, pentru a se evita micsorarile de gramaj. Va face exceptie painea produsa in cantitate mai mare de 1.000 de grame, care se cantareste la locul de vanzare si poate fi portionata. Pentru painea neambalata sunt acceptate scaderi ale cantitatii nete datorate pierderii de umiditate in timpul comercializarii. Va fi acceptata o scadere in greutate pentru 24 de ore, de maxim 10 la suta pentru painea de 300 de grame, de 9 la suta pentru produsele care cantaresc 400-500 de grame, de 7,5 la suta pentru painea de 600-1.000 de grame si de 7 la suta pentru cantitatea mai mare de un kilogram. Producatorii si comerciantii care nu respecta acest gramaj pot primi amenzi intre 500 si 2500 de lei, potrivit OUG 21, dar conform Legii 363 sanctiunile pot ajunge si la 10.000 de lei.
In sprijinul consumatorilor
Presedintele ANPC spunea ca scopul emiterii din septembrie a acestui act normativ privind cantitatea neta a painii il reprezinta eliminare practicilor comerciale incorecte si implicit eliminarea posibilitatii de a insela consumatorii. Presedintele Rompan afirma insa ca initiativa apartine patronatului din industria paini „Vrem sa venim in sprijinul consumatorilor, pentru a evita cazurile in care unii productori vand paine umpluta cu aer. Unii zic ca nu scumpesc painea, mentin preturile, dar micsoreaza gramajul” a spus mai marele Rompan-ului. (V.Varga)