Masini care-ti iau ochii sunt expuse in peisajul saraciei lucii din Zalau

imagine-articol0_52547

 

 

 

Pe platoul din fata Casei de Cultura a Sindicatelor din Zalau si-a facut prezenta ieri o firma de vanzari auto din Arad, AutoShunn, care a expus mai multe modele Mercedes ultimul racnet, cu gandul ca aici va gasi clienti care sa le cumpere. 

Majoritatea modelelor expuse pe platoul din fata Casei de Sindicat Zalau au pretul in jurul a 50.000 euro. Sunt masini fabricate in 2014 – 2015, rulate foarte putin, cu kilometraj sub 100.000 de kilometri.
Daca reprezentantii firmei s-au gandit ca Salajul este piata masinilor second-hand, au dreptate. Numai ca lucrurile stau probabil mult mai rau decat au crezut ei in privinta achizitiilor de autoturisme in Salaj.
Judetul nostru si-a castigat recent renumele de „muzeu” al masinilor obosite, pe care vestul Europei nu le mai vrea, dupa ce analistii economici de la Ziarul Financiar au constatat la inceputul acestui an ca, in premiera nationala, in Salaj nu s-a cumparat nicio masina noua in tot anul 2015. Si nu putem spune ca nu avem masini in Salaj, numai ca vorbim de toate vechiturile Occidentului.
Prin faptul ca in Salaj nu a fost vânduta in 2015 nicio masina noua avem o premiera pentru retailul local. Suntem deci ceva mai rau ca Mehedinti, unde anul trecut s-au vândut oficial mai putin de 20 de masini noi, potrivit datelor dealerilor auto. Salaj si Mehedinti mai au in comun faptul ca sunt judetele cu cele mai vechi autoturisme. Campioni suntem, totusi, noi. În Salaj, datele arata ca circula pe sosele cele mai vechi masini din tara. Judetul Salaj, alaturi de judetul Mehedinti, au o varsta medie a autovehiculelor de pe sosele de 15 ani, in timp ce la vecinii din Cluj varsta medie este 13,6 ani, iar la Bihor este 14,2 ani. stop_coloana
Concret, analistii arata ca sud-vestul si nord-estul tarii atrag cele mai multe masini la mâna a doua, dar si pe cele mai vechi, si au cel mai îmbatrânit parc auto, potrivit datelor Directiei Regim Permise de Conducere si Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).
Mai mult, Ziarul local Viata libera din Galati prezenta povestea unui afacerist care vinde masini in piata second-hand din Galati si care contata cu amaraciune ca piata second-hand din Galati a fost stricata de „salajeni smecheri”. Acesta povesteste cum masinile vandute la malul Dunarii sunt „asamblate” din resturi prin Salaj si alte judete din nordul tarii. „Cei mai multi dintre vânzatorii de masini second-hand din Talcioc aduc marfa de la Salaj, Arad, Bistrita, unde e patria masinilor lovite. Lovite puternic, nu doar atinse. Acolo e o întreaga industrie de îndreptat tabla, de combinat masini din bucati. Ce fac baietii de la Salaj? Aduc doua masini la fel, pe care le iau cu 600 de euro bucata, una lovita în fata si una lovita în spate si le lipesc. Si asa se face o masina noua”, povestea samsarul auto din Galati, care spunea si ca ca „bisnitarii de Salaj” au stricat piata masinilor de import din Germania.