Declarativ, 70 la sută dintre români pun pe masa de Paşti produse tradiţionale şi merg în acelaşi trend atunci când vine vorba despre cadourile pe care le oferă celor dragi, potrivit unui studiu al unui retailer online. Întrebarea este ce mai este tradiţional din ce pun românii pe masă în anul de graţie 2015? Produs tradiţional înseamnă un produs care este făcut după reţete străvechi, reţete moştenite din generaţii. Fiecare regiune şi zonă are specificul ei culinar. Termenul de gospodină se foloseşte acum mai mult în mediul rural, pentru că doamnele de la oraş nu mai au timp să frământe cozonaci şi pască şi nici să facă drob de miel. Acum iau aproape totul din supermarketuri, unde oferta este generoasă. Doar ambalajul frumos colorat şi asezonat mai spune scriptic că produsul este tardiţional. De fapt, nu este nimic tradiţional. Acelaşi producător vinde acelaşi cozonac în toată ţara, indiferent de tradiţii şi obiceiuri culinare. stop_coloana Drobul nu mai e din carne de miel, ci din amestec de porc, pui sau alte inovaţii. Ouă găsim gata vopsite în supermarket. Mielul nu-l mai cumpărăm de la stână, de la oile româneşti, ci îl cumpărăm la kilogram din supermarket, adus din ţări străine, pentru că ciobanii noştri preferă să vândă mieii la arabi. Am înlocuit telemeaua cu caşcavalul, şunca afumată în gospodăria proprie cu cea cumpărată de la producător, care sacrifică animale crescute cu hormoni de creştere. Nu putem numi tradiţional decât un produs fabricat într-o gospodărie sau într-o fermă. Ce poate fi tradiţional în toată afacerea?