Romania este al treilea stat european in ce priveste efectivele de oi, dupa Anglia si Spania. De Paste, pretul unui kg de miel in viu va fi intre 12 si 18 lei
Bulgaria, Polonia, Lituania, Italia sau China sunt doar cateva dintre tarile de unde importam mancare de Paste, dar nu numai. Astfel, desi cei circa 3,5 milioane miei care vor fi sacrificati in acest an provin doar din „productia autohtona”, de Paste romanii vor manca si 500.000 de cozonaci din import, in special din Italia, pe langa cei 7 milioane dospiti in cuptoarele locale. Nici majoritatea legumelor proaspete nu sunt din cele cultivate in tara.
Ceapa din piete este adusa din Austria, Olanda, Germania sau Italia, iar usturoiul din Olanda sau China. In general, multe din rosiile din piete in aceasta perioada sunt din Turcia, Bulgaria, Siria si Italia, iar morcovii din Turcia, Austria, Polonia sau Olanda. Pe de alta parte, crescatorii de pasari spun ca in tara intra mai ales in aceasta perioada pascala, de regula, oua din tari precum Bulgaria, Polonia, Lituania si Ungaria. Anul trecut Romania a importat 250 milioane oua.
Pretul oualor nu creste de Paste „la poarta” fermelor
Reprezentantii crescatorilor de pasari ne-au declarat ca nu vor majora pretul oualor de Paste, chiar daca de regula in aceasta perioada consumul creste cu circa 50% fata de o luna obisnuita. Desi in piete acum ouale se vand cu 0,5-0,55 lei bucata, la ferme pretul este intre 0,27 si 0,31 lei pe bucata. Cat priveste ouale de import, Ilie Van, presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari, ne-a precizat ca multe oua intra in tara aduse de firme care evita plata TVA, fapt confirmat de inspectorii Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare (ANSVSA). Acestia au confiscat in aceasta perioada tiruri intregi cu oua fara acte.
„Numai intr-o zi, sambata, 13 martie, au mai fost sechestrate aproximativ 1,3 milioane oua, care erau transportate in 4 autocamioane. Pentru ouale din 3 camioane nu au fost prezentate nici un fel de documente, iar pentru cele din al patrulea camion au fost prezentate documente incomplete. In noaptea urmatoare au mai fost depistate si sechestrate alte doua camioane care transportau 650.000 de oua, fara documente de provenienta”, au declarat oficiali din ANSVSA pentru Gandul.
Miei autohtoni cu 18 lei pe kg
In timp ce majoritatea mancarii de pe masa romanilor, de Paste, va fi din import, mieii vor fi din productia interna, nici vorba de importuri. Cel putin asa ne asigura reprezentantii Asociatiei Crescatorilor de Ovine. Acestia sustin ca tara noastra este al treilea stat european, la egalitate cu Franta, dupa Anglia si Spania, in ce priveste efectivele de oi. La randul lor, oficialii din Ministerul Agriculturii spun ca in acest an ar urma sa se sacrifice in perioada pascala circa 3,5 milioane miei, fata de 2,9 milioane sacrificati anul trecut de Paste. Insa, fata de anul trecut, in acest an, pentru ca Pastele „vine” mai repede, mieii vor fi mai mici, in medie, cu 2 kg pe cap. In Romania erau inregistrate la inceputul lunii februarie circa 6,38 milioane ovine si caprine pentru care fermierii au depus cereri pentru subventii. O alta problema, semnalata de data aceasta de Asociatia Crescatorilor de Ovine, este cea legata de modul cum se sacrifica mieii de Paste.
Chiar daca la nivel national exista peste 30 de abatoare specializate pentru ovine, anul trecut, din cele 6 milioane de oi si miei taiati, numai 116.000 au fost sacrificati in abatoare. Cat priveste pretul, mieii vor putea fi achizitionati din piete cu 12-18 lei pe kg in viu.
Masa de Paste: miei de pe la noi, oua din Lituania si cozonac din Italia
Articole
Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...Aproape 6 mii de hectare de teren cadastrate gratuit, în comuna Ip
Un număr de 10.462 de imobile cu o suprafață totală de 5.865 de hectare din comuna Ip au fost măsurate și urmează să fie intabulate gratuit pentru cetățeni. Reprezentanții OCPI Sălaj au participat vineri, 11 octombrie, împreună cu reprezentanții primăriei comunei IP și ai prestatorului S.C. Topoexim Expert S.R.L. la ședința privind publicarea documentelor tehnice ale cadastrului, ca urmare a realizării lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de întreg UAT, în comuna Ip. Rezultatele lucrărilor de înregistrare…
Mai mult...