Echipa mobilă a Centrului de Transfuzie Sanguină Sălaj organizează marți, 2 iulie, o acțiune de donare de sânge la Crasna.

Sunt așteptați să doneze toți cei din bazinul Crasna care vor să contribuie cu o picătură de viață la însănătoșirea bolnavilor.

Aceeași echipă mobilă va fi prezentă în 4 iulie la Ip, în 9 iulie la Nușfalău, în 11 iulie la Cehu Silvaniei.

În a doua jumătate a lunii iulie, echipa mobilă așteaptă donatorii de sânge la Marca (16 iulie), la Jibou (18 iulie) și la Șimleu Silvaniei (31 iulie).

Beneficiile donării de sânge

Există numeroase beneficii asociate donării de sânge, inclusiv consolidarea imunității organismului și reducerea riscului de paralizie și accident vascular cu 30%. Reduce stresul, poate îmbunătăți starea emoțională, aduce beneficii sănătății fizice, ajută la eliminarea sentimentelor negative. Donarea regulată de sânge poate scădea rezervele de fier. Acest lucru poate reduce riscul de atac de cord. Specialiștii spun că rezervele ridicate de fier din organism cresc riscul de atac de cord.

Pe lângă beneficiile asupra sănătății donatorului, donatorii români primesc și un set complet de analize, adeverință pentru transport, cu reducere de 50 la sută, zi liberă plătită de la muncă sau o adeverință pentru școală/facultate, bonuri de masă valabile până la finalul anului în valoare de 280 de lei.

Drepturile donatorilor includ primirea rezultatelor analizelor de laborator după fiecare donare, inclusiv grupa sanguină, RH, hemoleucograma, glicemia, markerii pentru hepatită și HIV, iar la cerere, o dată pe an, se poate beneficia de un set complet gratuit de analize de biochimie.

Cine poate și cine nu poate dona sânge

Poate dona sânge oricare cetățean român cu domiciliul în România sau cu reședința în România, care se află într-o stare de sănătate bună și care respectă regulile referitoare la recoltarea de sânge total și componente sanguine de origine umană.

Pentru a deveni donator de sânge, trebuie să îndeplinești următoarele criterii: vârsta să fie cuprinsă între 18 și 60 de ani; greutatea să fie peste 50 de kilograme, pulsul să fie regulat, între 60 și 100 de bătăi pe minut; tensiunea arterială sistolică să se situeze între 100 și 180 de mmHg, să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni, inclusiv lucrări dentare; femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau menstruală; să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înainte de donare; să nu fie sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune arterială, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

Există anumite boli care exclud donatorii, cum ar fi hepatita de orice tip, tuberculoza, sifilisul, malaria, epilepsia și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloza, ulcerul, diabetul zaharat, bolile de inimă, cancerul, printre altele.

Înainte de a dona ar trebui să mănânci un mic dejun ușor. E permis să bei ceai sau cafea, dar nu ai voie să fumezi cu o oră înainte și după donare.

De asemenea, trebuie să fii odihnit atunci când donezi sânge.

Există criterii de excludere permanentă și temporară, care includ afecțiuni cardiovasculare, traumatisme craniene, alcoolism cronic, boli psihice, diabet zaharat, tuberculoză, anemie, vaccinări recente, sarcină, alăptare, tratamente dentare, consum de alcool sau medicamente.

De asemenea, există criterii suplimentare de excludere pentru donatorii de componente sanguine prin afereză, care includ niveluri scăzute de trombocite, pat vascular necorespunzător, hipocalcemie, tratament cu antiagregante plachetare, corticosteroizi sau anticoagulante.