Luna iunie devine reprezentativă pentru evocarea evenimentelor tragice legate de deportarea evreilor transilvăneni în lagărele de concentrare și exterminare naziste.
În acest sens, Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord vă invită duminică, 11 iunie, la ora 12.30, la Marșul Memoriei Șimleu Silvaniei și la inaugurarea Memorialului Holocaustului din curtea sinagogii.
Marșul Memoriei este un eveniment internațional de evocare și rememorare a evenimentelor tragice care s-au succedat în perioada mai-iunie 1944, atunci când peste 8.500 de evrei din județul Sălaj au fost îmbarcați în vagoanele din Ghetoul Cehei-Șimleu Silvaniei și au fost deportați la Auschwitz-Birkenau. În data de 19 martie 1944, Germania nazistă a anexat Ungaria, împreună cu teritoriul Transilvaniei de Nord având o populație evreiască de peste 150.000 de suflete. O dată cu acest moment a început Soluția Finală pentru toți evreii din aceste teritorii. Operațiunea de adunare și ghetoizare a evreilor din Transilvania de Nord a început la scurt timp, în luna mai 1944, când au fost stabilite de autoritățile maghiare, zonele de ghetoizare în principalele centre evreiești.
Principalul Ghetou din Plasa Sălaj a fost stabilit la Șimleu Silvaniei, iar aici au fost aduși din 27 mai 1944 evreii rămași acasă din toate celelalte localități.
Populația evreiască din Sălaj la Recensământul din 1940 era de peste 14.000 de evrei. Din acest număr, circa 5500 de băieți și bărbați evrei au fost trimiși la muncă forțată încă din 1943, mulți găsindu-și sfârșitul în condiții inumane.
Elly Berkovits, o fetiță de 15 ani a fost luată cu forța de acasă împreună cu mama Irina și fratele ei Adalbert în vârstă de 5 ani, și au fost duși în mai 1944 în Ghetoul Cehei de lângă Șimleu Silvaniei, unde au fost închiși într-un perimetru delimitat și păzit de jandarmii maghiari. Elly a fost pusă să presteze diferite munci la bucătăria improvizată din Ghetou.
În 1944, Elly alături de mama și fratele ei au ajuns cu ultimul transport din 11 iunie la Auschwitz-Birkenau, cel mai mare lagăr de exterminare din Polonia aflată sub ocupație nazistă. Ajunși în lagăr, Elly a avut șansa să fie selectată pentru munca din lagăr, iar mama și fratele ei mai mic au fost duși direct în camerele de gazare. Elly avea să afle după eliberarea din lagăr, că nimeni din familia sa nu mai era în viață.
În 1998, aflându-se în programul internațional Marșul Memoriei (March of the Living) la Auschwitz-Birkenau a fost surprinsă să găsească poza mamei Irina Berkovits și a fratelui său Adalbert Berkovits, tocmai la intrarea în lagărul de exterminare Birkenau, devenit între timp muzeu. Poza face parte dintr-o colecție de fotografii documentare realizate de către un ofițer SS și care a ajuns întâmplător la una din supraviețuitoarele Holocaustului. Albumul Auschwitz a fost donat Muzeului Yad VaShem din Ierusalim. În poza care se găsește și azi la intrarea în Birkenau, sunt surprinși evreii din Transilvania care ajung în lagărul de exterminare, printre ei și Irina Berkovits care îl ținea în brațe pe fiul său, Adalbert. Șocul produs la vederea acestei poze a făcut ca Elly să devină un ambasador al cercetărilor despre Holocaust. A scris de-a lungul vieții cărți, a pictat despre acest subiect și s-a întâlnit cu sute de mii de tineri cărora le-a povestit experiența sa. Elly s-a stins din viață la vârsta de 93 de ani în octombrie 2022.
În anul 2024 se vor împlini 80 de ani de la deportările evreilor din Transilvania și din județul Sălaj, prilej cu care, Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord organizează o serie de evenimente educaționale și comemorative premergătoare.
În memoria evreilor din Sălaj victime ale Holocaustului, va fi inaugurat, Duminică 11 iunie a.c. un nou ansamblu memorial la Muzeul Holocaustului din Șimleu Silvaniei. Ansamblul va cuprinde 2 plăci memoriale din granit, cu poza descrisă anterior, și un monument de piatră cu un șofar (n.n. instrument simbolic din corn de berbec, folosit în ritualul iudaic) care va fi amplasat în parte superioară a ansamblului din piatră. Artistul care a sculptat memorialul, este Marius Tutovan, unul dintre cei mai buni pietrari din Transilvania.
Înainte de inaugurare va fi parcurs un traseu simbolic, de la locul îmbarcării în trenuri a evreilor sălăjeni-Gara Cehei, până la Muzeul Holocaustului în centrul orașului Șimleu Silvaniei. Demersul este unul educativ-comemorativ fiind sprijinit de autoritățile locale, alături de Inspectoratul Școlar, și instituțiile de învățământ din Șimleu Silvaniei.
“An de an, istoria Holocaustului scoate la iveală noi cercetări și descoperiri interesante despre cea mai mare tragedie recentă a umanității. Suntem datori să nu uităm, dar și să le aducem aminte generațiilor viitoare despre această pagină tragică scrisă prin suferințele tuturor Victimelor Holocaustului”, spune Daniel Stejeran, director al Muzeul Holocaustului din Șimleu Silvaniei.