Vice-premierul şi-a prezentat la Zalău cartea „Al cui este spaţiul de aici” şi a vorbit despre puterea de decizie a UDMR-ului in unele zone ale ţării.
După vizitele miniştrilor Kelemen Hunor şi Cseke Atilla, a venit randul vice-premierului Marko Bela să viziteze Sălajul şi să ia pulsul organizaţiei judeţene a UDMR. Marko Bela s-a aflat joi şi vineri la Zalău pentru a-şi prezenta cartea cu titlu sugestiv „Al cui este spaţiul de aici”. Potrivit autorului, cartea conţine o selecţie de eseuri cu subiect politic, scrise in ultimii 20 de ani, şi a fost lansată la sfarşitul lui 2010 la Miercurea Ciuc. „Cartea este in limba maghiară, iar titlul este o traducere aproximativă. Spaţiul acesta ne aparţine tuturor care locuim aici”, a declarat vice-premierul in cadrul unei conferinţe de presă susţinute vineri, in compania prefectului Alexandru Vegh şi a deputatului Seres Denes. Lucra-rea a fost prezentată joi seara la Galeriile de Artă „Ioan Sima” din Zalău.
Birocraţie excesivă
Profitand de vizita sa pe meleagurile sălăjene, Marko Bela s-a intalnit cu prefectul Alexandru Vegh şi preşedintele UDMR Sălaj, deputatul Seres Denes, pentru a vedea care este stadiul absorţiei fondurilor europene la noi in judeţ. „Am incercat să abordăm această proble-mă şi să vedem cum putem simplifica birocraţia pentru că dificultăţi intampinăm la implementarea proiectelor şi nu la accesarea fondurilor europene”, a precizat vice-premierul, care a constat că există o „birocraţie excesivă” şi in ceea ce priveşte elibera-rea titlurilor de proprietate.
UMDR nu vrea să piardă puterea de decizie
In opinia fostului preşedinte al UDMR, Marko Bela, propunerea PDL de a desfiinţa cele 41 de judeţe şi a crea opt judeţe mamut este una „inacceptabilă, şi nu numai din punct de vedere etnic”. „Criteriul etnic a fost cel pe care s-a pus lumina reflectoarelor şi anume că noi am avut temeri că am pierde decizia in anumite zone. Ceea ce este adevărat, pentru că e firesc să iţi protejezi puterea de decizie sau puterea de influenţare a deciziei, iar aceste considerente sunt fireşti din partea unei comunităţi etnice”, a concluzionat vicepremierul. In viziunea maghiarilor, actualele judeţe sunt prea mici „pentru a emite pretenţii”, dar intr-o regiune formată din opt judeţe, Sălajul şi-ar pierde identitatea. UDMR propune 16 regiuni de dezvoltare, cu personalitate juridică, formate din trei judeţe şi capabile să atragă fonduri europene. Judeţul nostru ar urma să facă parte dintr-o micro-regiune de dezvoltare alcătuită din Sălaj, Satu-Mare şi Bihor, pe motiv că cele trei judeţe sunt aproximativ asemănătoare din punct de vedere economic.