Marius Tăutu pierde funcția de președinte al Casei de Asigurări de Sănătate Sălaj

imagine-articol0_47269

 

 

 

O modificare legislativă a făcut ca președinții – directori executivi ai Caselor Județene de Asigurări de Sănătate să se trezească cu ordine de încetare a contractelor de management. Marius Tăutu, președintele – până ieri – al Casei Județene de Asigurări de Sănătatre Sălaj, spunea că modifica-rea legislativă înseamnă de fapt modificarea indicatorilor de performanță pe care trebuia să-i îndepli-nească un președinte. Un ordin al președintelui Casei Naționale de Sănătate prevede ca dacă acești indicatori sunt schimbați în proporție de 50 la sută, contractul de management încetează.
Schimbarea indicatorilor de performanță era cunoscută, publicată de mai bine de o lună pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Chiar Marius Tăutu a venit cu câteva propuneri privind schimbarea indicatorilor de performanță. Se pare că propunerile sale s-au întors împotriva lui ca un bumerang.

Olga Stana ia locul lui Tăutu
Începând de astăzi, Marius Tăutu nu va mai semna ca președinte; el se va întoarce la vechea funcție de director de relații contractuale. Până ieri, acest post a fost ocupat de Stana Olga. Acum, Stana Olga a devenit președinte interimar al Casei Județene de Asigurări de Sănătate, până când se va organiza un concurs. Un fel de rocadă.
În anul 2012, Marius Tăutu a preluat funcția de președinte al CJAS Sălaj după ce Claudiu Bîrsan a fost demis de la conducerea instituției tot prin metoda schimbarea indicatorilor de performanță.
Recunoscut pentru profesionalismul său, Marius Tăutu a acordat ieri după amiază un scurt un interviu în exclusivitate pentru ziarul “Graiul Sălajului”, în care explică pe scurt și pe înțelesul publicului larg sisteul de asigurări de sănătate.
Rep. Domnule doctor, cum apreciați sistemul de asigurări de sănătate, funcționalitatea lui? stop_coloana 
Marius Tăutu: Sistemul are, practic, 16 ani. De 16 ani a fost implementat în țară la noi. Sistemul, din punct de vedere financiar, s-a mai stabilizat. Când zic stabilizare înseamnă că tot ce s-a contractat cu furnizorii de servicii medicale este plătit la timp. Faptul că sistemul nu mai este în criză se datorează pe de o parte și aceastei regularități în decontarea serviciilor, faptului că asigurarea prin buget a fondurilor necesare este bine regularizată.
Rep. Sistemul acesta nu are și el anumite slăbiciuni?
Marius Tăutu: Ba da. Nevoia de servicii este mult mai mare decât ceea ce contractăm noi în prezent, pentru că orice contract este în anumite limite financiare. De exemplu, spitalele suferă și din punctul acesta de vedere, pentru că și prin norme este puțin constrâns pentru a face un anumit număr de servicii. O altă pro-blemă în sistem este inducerea de anumite servicii. Inducerea serviciilor sună cam așa: fac acest serviciu ca să am acei indicatori cantitativi care să-mi permită să iau banii pe care i-am contractat. După mine,aici este cea mai mare problemă în sistem. Astăzi, spitalul, ca să obțină bani, trebuie să facă atâtea spitalizări de zi, atâtea spitalizări continue. Dacă nu le face, nu ia banii.
Rep. Ce părere aveți despre noii indicatori de performanță?
Marius Tăutu: Adevărul este că acești indicatori sunt mult mai mulți decât au fost și cuprind într-adevăr întreaga activitate a Casei. N-a prea scăpat nimic din acești indicatori ori din activitățile Casei care să nu fie cuprinse în activitățile indicatorilor respectivi.