Maririle de salarii anuntate pentru functionarimea din Primaria Zalau – destrabalare pe bani publici

Legea salarizarii este pentru bugetari o mana cereasca. Dar deocamdata numai pentru unii; profesorii si medicii asteapta anul viitor, cu gura cascata la ce se intampla acum cu lefurile in administratiile locale. Pentru cei care muta hartiile dintr-un birou in altul, guvernul a venit cu recompense pe care nimeni din functionarime nu le-a banuit.
Primaria Zalau tocmai ce anunta maririle de salarii pentru lefegii ei, adica pentru micul functionar care s-a sacrificat si si-a facut rost de un job in slujba cetateanului. Lectura de fata nu e indicata pentru cardiaci si cei slabi de inger. Pentru ca tocmai vor afla ca un sofer la Primaria Zalau va castiga peste 2.400 de lei, un paznic va castiga 2.200 de lei, un politist local va avea o leafa de incadrare de peste 3.400 de lei, iar pe masura ce urcam in ierarhia Primariei, spre referenti, salariile lor tind spre 4.000 de lei; si ajungem la sefii de birouri si sefii de servicii, care trec de 6.000 de lei si bat si suma de 7.000 de lei. Functiile cheie, la care chiar nu ajunge oricine, trec de 8.000 de lei.
Cei care merg in fabrici si se spetesc pe salarii minime stiu bine ca lefurile functionarimii provin din taxele si impozitele pe care le platesc ei acolo, la Primarie, unde stau la coada sa fie cu darile la zi.
Povestea cu schepsis a maririi
salariilor pentru micii functionari
Varfurile administratiei locale, adica politicienii, au fost bine „recompensati” anul acesta cu o marire salariala in primavara, iar de la 1 iulie, odata cu intrarea in vigoare a Legii salarizarii, castiga… va spunem mai jos cat, ca sa nu va facem inca sange rau.
Legea salarizarii nu prevedea insa si o grila pentru functionarii mici din administratia locala, adica pentru cei ce nu sunt alesi, ci angajati. Se zicea ca pentru ei sa decida sefii lor. Cum sunt angajati oamenii in primarii? Prin concurs, se zice. Uneori e si concurs de imprejurari, ce-i drept. Ei bine, pentru acestia Legea salarizarii nu a introdus o grila de salarizare. La inceput s-au suparat, au facut galagie si chiar greve de o zi. Dar dupa ce li s-a explicat de ce nu au grila in Legea salarizarii au tacut si au asteptat cuminti surpriza sefilor lor, care se vede treaba ca tin mult la ei, la cei pe care i-au angajat.
Laurentiu Ghiurutan, vicepresedinte al Sindicatului Civitas din cadrul Primariei Zalau, la adoptarea Legii salarizarii era foarte nemultumit de faptul ca legea nu prevede o grila si pentru ei. El si membrii de sindicat. Indicatiile desprinse din lege erau ca pentru cei din administratia publica locala salariul va fi stabilit de Consiliul local, dar nu va fi mai mare decat salariul viceprimarului. Dupa mai multe bajbaieli, sindicatele au fost de acord cu aceasta masura.
Asa se face ca in sedinta de Consiliu local al municipoiului Zalau din 28 iulie (s-a amanat cu o zi fata de data prevazuta) se dezbate Proiectul de hotarare privind stabilirea salariilor de baza pentru personalul din aparatul de specialitate al Primariei municipiului Zalau, a Directiei publice comunitare de evidenta a persoanelor Zalau si din cadrul unor servicii publice din subordinea Consiliului Local al municipiului Zalau.
Asadar, incepand din luna iulie se vor mari salariile pentru personalul de specialitate al Primariei municipiului Zalau si Directiei publice comunitare de evidenta a persoanelor Zalau, pentru Politia Locala Zalau, pentru Directia de Asistenta Sociala si Comunitara Zalau si pentru personalul din cadrul Directiei Generale de Administrare Publica Zalau.
Si e vorba de mariri, nu gluma.
Bomba zilei – salariile marite !
Bun, ce prevede proiectul prin care Consiliul local Zalau decide marirea lefurilor angajatilor Primariei!
Salarizarea functionarilor publici pentru functii publice de conducere cu studii superioare este urmatoarea: secretar de municipiu 8.636 de lei, arhitect sef 8.273 lei, director executiv 8.182 de lei, director executiv adjunct 7.250 de lei, sef serviciu 7.091 lei, sef birou 6.334 lei. Pentru functii publice de executie din cele cinci gradatii o luam pe a treia. Astfel ca un consilier inspector, consilier juridic va avea un salariu de 3.970 de lei, un politist local principal 3.431 de lei, iar debutant 3.419 lei.
Directorul executiv de la Directia de Asistenta Sociala Comunitara va avea un salariu de 8.182 de lei, seful de serviciu 7.091 lei, iar seful de birou 6.364 de lei. Dintre functiile de executie, auditorul principal va avea 3.914 lei, consilierul juridic 3.970 de lei, referentul de specialitate 3.456 de lei, iar referentul 3.438 de lei, paznicul va avea 2.200 de lei, soferul 2.430 de lei, ingrijitorul 1.806 lei, iar muncitorul necalificat 1.779 de lei.
Si salariile de baza pentru personalul din Directia Generala de Administrare a Domeniului Public sunt propuse pentru majorare. Directorul de la DGADP va avea 5.678 de lei, seful de serviciu 4.921 de lei, sef birou 4.731 de lei. “n functiile contractuale de exercitiu de la DGADP, auditorul va avea 4.030 de lei, consilier juridic 2.607 lei. “ngrijitorul debutant va avea 1.806 lei, soferul 2.430 de lei, muncitorul calificat 1.846 lei.
Reprezentantii sindicatelor LEX COM Zalau au stabilit de comuna acord cu primarul municipiului Zalau ca salariile de baza pentru personalul Politiei Locale Zalau se fie stabilite conform Legii 153/2007, fara a se mai acorda norma de hrana de care a beneficiat personalul politiei locale.
Bugetul Zalaului se cocoseaza si sta
sa crape sub povara lefurilor functionarilor
Propunerile facute pentru stabilirea salariilor de baza precum si acordarea de alte drepturi prevazute de lege se incadreaza in prevederile bugetului alocat pentru anul 2017, cu privire la cheltuielile de personal, spun cei care au intocmit referatul.
Noi stim insa ca din bugetul pe anul 2017, estimat la inceputul anului la 186 de milioane de lei (cu 45 de milioane mai mult decat anul trecut!) 80 la suta reprezentau cheltuieli de functionare, adica tocmai pentru plata personallui Primariei si a celui subordonat ei. Pentru cheltuieli de dezvoltare ramanea 20 la suta din bugetul estimat. Bineinteles ca, odata cu marirea salariilor, bugetul alocat cu cheltuielile pentru functionarimea administrativa va creste. Am rugat-o ieri pe Diana Breban, purtator de cuvant al Primariei Zalau, sa ne comunice cu cat vor creste cheltuielile din buget dupa marirea salariilor de la 1 iulie. Ne-a comunicat ca nu poate sa ne raspunda pana azi. E bine si asa. Dar noi presupuneam ca e un calcul facut, ca doar banii nu se dau din burta. Cert este ca aceste cheltuieli vor depasi procentul de 80 la suta din buget, iar pentru investitii abia daca vor ramane bani de vopsit cateva borduri. Nefiind bani la bugetul local pentru sustinerea salariilor majorate, cu toate rectificarile de buget, se va ajunge la marirea taxelor si impozitelor puse in carca cetatenilor. Asa se explica faptul ca Zalaul va ramane un oras neatractiv, fara investitii majore, cu o ceata imensa de bugetari.
Politicienii din conducerea administratiilor
locale au deja lefuri sa traiaca ca in Serai
In luna aprilie a acestui an, Parlamentul Romaniei a aprobat o Hotarare prin care se majoreaza cu 30 la suta salariile presedintilor de consilii judetene, vicepresedintilor, primarilor si viceprimarilor. Apoi, Lega salarizarii a stabilit ca alesii locali vor avea salariile majorate cu 25 la suta incepand cu 1 iulie. Tot legea respectiva prevedea ca salariile medicilor si ale profesorilor vor fi majorate de la 1 iulie. Dar n-a fost sa fie asa. Golirea sacului a dus la fenomenul ca marirea salariilor la medici si profesori sa se faca de 1 martie 2018.
Dupa majorarea de la 1 iulie, un primar de municipiu precum Ionel Ciunt are un salariu de 13.050 lei, iar un viceprimar 11.600 de lei.
Indemnizatia consilierilor locali
pentru o sedinta ajunge
aproape cat un salariu minim
Indemnizatia lunara pentru consilierii locali este de pana la 10 la suta din salariul primarului, insa fara a cuprinde majorarile salariale prevazute de Legea 153/2017. Totusi, dupa majorarea de la 1 iulie primarul municipiului Zalau Ionel Ciunt are o indemnizatie de 13.050 lei. Asta inseamna ca un consilier local va lua 1.305 lei de sedinta, aproape minimum pe economie. Merita sa tot fii consilier local pentru o sedinta pe luna.
Fenomene stranii in bugetul Zalaului privind cheltuielile din primul semestru
Primaria Zalau ne informeaza ca totalul cheltuielilor pevazute din bugetului local pe semestrul I au fost de 99.246.890 de lei, din care platile au fost de 70.335.120 de lei. Din cat s-a prevazut s-a cheltuit asadar doar 70,87 la suta.
Daca ne uitam la detalii se observa insa lucruri interesante.
Primaria avea in plan pentru semestrul I cheltuieli de functionare 85.640.890 de lei. Cheltuielile de functionare reprezinta in principal salariile angajatilor din administratie. Nu s-au cheltuit integral; s-au cheltuit 67.489.000 de lei adica 78,81 la suta.
Pentru cheltuieli de dezvoltare, Primaria Zalau avea in plan pentru semestru I suma de doar 13.606.000 de lei. Prin urmare, daca administratia judetului avea sa-si asigure traiul cu 85 de milioane, intreg Zalaul, ca oras, avea prevazut de 6,5 ori mai putin. Dar uimitor este ca din cei 13 milioane de lei pentru diverse investitii si lucrari in oras, s-au cheltuit doar 2.845.150 de lei, adica 20,91 la suta din ce era prevazut.