Mario Draghi, fostul presedinte al Banci Centrale Europene, in ultimul sau discurs in Europarlament, din 23 septembrie 2019, nu s-a aratat prea optimist in ce priveste redresarea zonei euro. Draghi a subliniat ca: "de la ultima sa auditie in fata Parlamentului European " inertia cresterii zonei euro a incetinit semnificativ, mai mult decât se asteptase anterior".

rn

Cu aceasta ocazie Draghi a primit un platou de argint din partea, Irene Tinagli noua presedinte al Comisiei pentru afaceri economice din Parlamentul European, in numele tuturor grupurilor, mai putin din partea grupului "Identitate si Democrazie".

rn

Banca Centrala Europeana a anuntat recent relansarea programului de relaxare cantitativa (QE), achizitionând lunar obligatiuni in valoare de 20 de miliarde de euro (22 de miliarde de dolari), incepând cu 1 noiembrie. Despre acest program se spune ca se va derula atât timp cât va fi necesar, pentru a intari impactul politicilor BCE, si se va incheia cu putin timp inainte ca BCE sa inceapa majorarea ratelor dobânzilor.

rn

In ciuda criticilor primite din partea Jens Weidmann presedinte al Deutsche Bundesbank si presedinte al Consiliului Bancii pentru Acordurile Internationale, Draghi, in retragere de la 1 noiembrie de postul de presedinte al Bancii Centrale Europene, a aparat aceasta decizie de "relaxare", declarand ca "era esential un raspuns puternic la politicile monetare",

rn

Christine Lagarde, care urmeaza sa preia postul lui Draghi in noiembrie, a promis ca intentioneaza sa urmeze exemplul acestuia si "sa gaseasca alte modalitati pentru a mentine politica monetara exceptional de relaxata".