„Marea” restructurare a Guvernului Boc s-a facut mai mult pe hartie. Angajatii au fost de fapt transferati de la o institutie de stat la alta, iar reducerea s-a facut in principal in cazul posturilor vacante, pentru care oricum nu se cheltuiau bani de la buget. Problema restructurarii deficitare din institutiile de stat a fost criticata si de Traian Basescu. Presedintele tarii a chemat Guvernul la raport, pentru a-i prezenta situatia somerilor bugetari.
Guvernul a decis, anul trecut, sa restructureze sistemul bugetar din Romania pentru a reduce cheltuielile de functionare si cele cu bunuri si servicii ale institutiilor si autoritatilor statului. Marea restructurare a fost facuta insa, mai mult pe hartie si mai putin in realitate. Potrivit legii 329 din 2009, care prevede reorganizarea unor autoritati si institutii publice, la sfarsitul anului trecut nu mai putin de 10.554 de posturi bugetare ar fi trebuit sa fie desfiintate. Multe dintre acestea erau insa vacante. Oameni dati afara efectiv din sistemul public au fost mult mai putini decat erau previziunile, lucru observat si de presedintele Traian Basescu. Intr-o emisiune TV, Traian Basescu a subliniat faptul ca „s-a uitat pe statistici si nu prea a vazut disponibilizari”.
Angajatii nu au fost dati afara ci au fost trecuti in subordinea consiliilor judetene
Declaratiile presedintelui sunt sustinute si de reprezentantii autoritatilor publice care ar fi trebuit sa fie desfiintate. De exemplu, oficiile judetene de consultanta agricola din cadrul Agentiei Nationale de consultanta agricola ar fi trebuit sa fie transformate in camere agricole si odata cu aceasta masura ar fi trebuit sa fie desfiintate 1.092 de posturi. Directorul general al Agentiei, Stefan Mantea, a recunoscut insa, ca in realitate nu a fost redus niciunul.
„A fost o aiureala toata treaba aia. S-a dat dupa aia si Hotararea de Guvern 1609 si toate oficiile judetene au fost transformate in camere agricole si trecute toate la consiliile judetene”, ne-a explicat Stefan Mantea.
Multe din posturile care ar fi trebuit sa fie desfiintate erau vacante
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului este una dintre institutiile care ar fi trebuit sa ramana, in urma restructurarii, fara 88 de persoane. Dintre acestea insa, au fost efectiv date afara numai 38, intrucat peste jumatate dintre ele erau posturi libere. „50 de posturi erau vacante” a spus chiar presedintele AVAS, Aurelian Popa.
Ca urmare a publicarii in Monitorul Oficial a legii 329 din 2009, si Oficiul National al Registrului Comertului a fost nevoit sa renunte la 513 posturi. Potrivit directorului general al institutiei, Adriana Luminita Icob, dintre acestea 453 erau vacante si 60 ocupate.
Si purtatorul de cuvant al Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a recunoscut ca o parte dintre posturile desfiintate in baza legii 329 din 2009 erau vacante.
Mai multe institutii finantate din venituri proprii au trecut la finantare exclusiva din bugetul de stat
Potrivit reprezentatilor Guvernului, un alt palier al deciziei guvernamentale a vizat includerea veniturilor proprii ale institutiilor finantate exclusiv sau partial din venituri proprii la bugetul de stat. Aceste masuri ar trebui sa aduca Guvernului o economie de peste 100 de milioane de euro.
Realitatea era insa cu totul alta. Reprezentantul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Aurelian Popa, sustine ca se descurcau foarte greu cand se autofinantau intrucat cheltuielile cu salariile reprezentau 60% din totalul veniturilor. Acum toate aceste cheltuieli vor fi facute de la bugetul de stat, spune presedintele AVAS.
Si Oficiul National al Registrului Comertului a trecut de la finantare proprie la finantare integrala de la bugetul de stat. Dupa restructurarile facute, in cadrul Oficiului au mai ramas 1.787 de posturi.