In perioada 11-15 iulie 2019 s-a desfasurat la Simleu Silvaniei, cea de-a XIX-a editie a Manifestarii cultural artistice pentru romanii de pretutindeni „La Fantana Dorului”. Scopul manifestarii este pastrarea, afirmarea si intarirea identitatii etnice, culturale, lingvistice si religioase a romanilor din diaspora. Manifestarea s-a impus in randul activitatilor dedicate romanilor de pretutindeni ca un punct important in cadrul masurilor pe care le ia Guvernul Romaniei in directia sprijinirii romanilor de peste granita. An de an, la aceasta manifestare au participat copii si tineri din diferite zone locuite de romani: Valea Timocului, Banatul Sarbesc (Serbia), Bulgaria, Regiunea Odesa, Cernauti, Transcarpatia, Ungaria, Albania, Macedonia, Italia, Grecia, Kazahstan, Croatia, Republica Moldova precum si din diferite zone ale Romaniei. La cele 19 editii desfasurate pana in prezent au participat un numar de peste 9500 de copii si tineri ai romanilor din diaspora si tara. Dorinta de participare este foarte mare in fiecare an, din partea fratilor de peste granita. Credinta noastra este ca in timp vom reusi sa aducem cat mai multe grupuri de romani de pretutindeni, aici la Simleu Silvaniei, care de nouasprezece ani a devenit „capitala romanilor de pretutindeni” pentru 4 zile.

rn

La aceasta editie au participat urmatoarele ansambluri folclorice: ansamblul „Bordeiasul” din Baia de Arama-Mehedinti, ansamblul „Romanita”-Braila, ansamblul „Moinesteanca”-Moinesti –Bacau, ansamblul „Fiii motilor”-Mihai Viteazu- Cluj, ansamblul „Plai de dor”-Niculitel-Tulcea, ansamblul „Florile Tarnii”-Tarna Mare-Satu Mare,ansamblul „Mladite maramuresene”-somcuta Mare-Maramures, ansamblul „Mugurii Oltului”-Plesoiu-Olt, ansamblul „Mladite romanesti”-intorsura Buzaului-Covasna, ansamblul „Hora Neamului”-Rep. Moldova, ansamblul „Vatra” -Santau-Satu Mare, ansamblul „Mugurelul”-Zalau-Salaj, ansamblul „Stejerel”-Rep. Moldova, ansamblul „Barcaul”-Simleu Silvaniei-Salaj, formatia folclorica din Badacin-„Florile din Dealul tarinei”, si grupul „Mierla Neagra”- Simleu Silvaniei-Salaj.
Prima zi a festivalului, a debutat cu intalnirea delegatiilor participantilor cu oficialitatile orasului la Primaria Simleu Silvaniei, unde au fost prezenti, domnul primar al orasului, ing. Catalin Septimiu Turcas, domnul pretor al Sectorului Rascani Chisinau Rep. Moldova, doamna Doina Cocis Director al directiei pentru cultura al judetului Salaj, apoi a urmat parada portului, cantecului si jocului popular, pe traseul: Clubul Copiilor-str. 1 Decembrie 1918-Parcul central al orasului-Casa de cultura. in parcul frumos amenajat si ingrijit, toate formatiile au sustinut un scurt spectacol. in localul casei de cultura timp de 2 zile s-au desfasurat spectacole sustinute de ansamblurile participante.

rn

La Manastirea Bic, copiii au vizitat lacasul Manastirii, fiind deosebit de impresionati de frumusetea locului si de mirifica gradina de flori din curtea Manastirii, de biserica manastirii, de chiliile calugaritelor. Maica Stareta le-a vorbit oaspetilor despre istoricul lacasului de cult, despre drumul parcurs in zidirea acestui.
Vizita la Casa Muzeu a Ligiei Bodea din Iaz a fost o surpriza deosebit de placuta pentru oaspeti. Vizitatorii s-au oprit la casei bunicii in care sunt expuse costume populare, obiecte agricole, diferite obiecte casnice. Apoi au vizitat si celelalte imobile din cadrul muzeului. in curtea muzeului, la ceas de amiaza, intr-o zi de duminica cu un soare splendit si cu o adiere de aer proaspat ozonat, artistii prezenti s-au incins intr-o mare hora romaneasca asa cum numai romanii stiu sa o faca. La sfarsitul vizitei oaspeti si-au luat ramas bun de la gazde, atat de primitoare, urandu-le succes pe mai departe in nobila lucrare pe care au inceput-o si ca vor reveni ori de cate ori vor avea posibilitatea sa o faca.

rn

Si de data aceasta organizatorii manifestarii au pregatit si daruit grupurilor de peste hotare carte romaneasca din partea familiei Ilie Oros din Simleu Silvaniei caruia ii multumim pe aceasta cale.
Organizatorii acestei manifestari, personalul Clubului Copiilor din Simleu Silvasniei, Comitetul de parinti al Ansamblului Barcaul de la aceasi unitate, considera ca prin munca plina de daruire si pasiune, depusa de-a lungul anilor, au contribuit la transmiterea pentru vesnicie, pentru generatiile viitoare a traditiilor, a obiceiurilor, cantentecului, portului si jocului popular romanesc, deasemenea si-au adus o contributie deosebita in sprijinirea romanilor din diaspora in lupta lor in mentinerea identitatii nationale.

rn

Bucuria si mandria orasul Simleu Silvaniei, avandu-l ca primar pe domnul ing. Septimiu Catalin Turcas un gospodar de frunte al urbei de Sub Magura, este faptul ca a reusit sa organizeze si sa desfasoare o manifestare de o asemenea amploare cu caracter national si international fiind una din cele mai mari activitati cultural-artistice din istoria acestei stravechi localitati.
Manifestarea artistica „La Fantana Dorului” pentru romanii de pretutindeni a fost organizata si desfasurata sub egida Ministerului Educatiei Nationale, Inspectoratului scolar Judetean Salaj, Clubul Copiilor Simleu Silvaniei in parteneriat cu Consiliul Local si Primaria orasului Simleu Silvaniei, Centrul de Cultura si Arta Salaj, Asociatia Culturala La Fantana Dorului si Asociatia de tineret SILVATIN. Multumim tuturor celor implicati in finalizarea cu succes a celei de-a XIX-a editie a manifestarii.