Sălăjenii mănancă cei mai scumpi cartofi din ţară, dar cumpără in schimb, carne de pasăre, lapte proaspăt şi ouă la preţuri mai mici.
Preţurile la produsele alimentare de bază nu se vor scumpi in lunile următoare, este de părere ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără. Cu toate acestea, sălăjenii vor pune pe masa de Paşti produse mai scumpe decat locuitorii din alte judeţe, conform hărţii preţurilor la alimentele de bază, intocmită de Ministerul Agriculturii.
In piaţa agroalimentară din Zalău se vindea ieri kilogramul de cartofi cu 2,5 lei – 3 lei. Alături de Bihor, in judeţul nostru sunt cele mai mari preţuri la cartof, in timp ce in Covasna un kilogram de cartof se vinde cu 1,8 lei. In schimb, ne situăm printre judeţele in care se pot cumpăra alimente ieftine. Carnea de pasăre se vinde la Zalău cu preţuri intre 6,9 lei şi 8,5 lei, la fel ca in Alba Iulia, Ramnicu Valcea, Bacău sau Piteşti. Vecinii noştri din Bihor cumpără un kilogram de carne de pasăre cu 14 lei, iar vasluienii cu 12 pană la 14 lei. Tot in Sălaj găsim mere romaneşti ieftine, la 3,5 lei kilogramul, faţă de Bihor şi Olt unde un kilogram de mere se vinde cu pană la 4,8 lei. Cele mai ieftine mere se găsesc in judeţul Argeş, la preţul de 1,5 lei pe kilogram. Argeşenii mănancă inclusiv lapte proaspăt mai ieftin decat noi, la 1,5 lei litrul faţă de 2,5 lei cat e in piaţa din Zalău. Asta in timp ce buzoienii cumpără un litru de lapte cu 4,5 lei. Singurele produse care s-au ieftinit in ultima perioadă sunt ouăle. In Sălaj se vand ouă la 0,3 – 0,4 lei bucata, la fel ca in Cluj şi Timiş. Preţuri mai mari la ouă sunt in Caraş Severin, Hunedoara şi Neamţ unde se percepe intre 0,5 şi un leu pe bucată. Vanzătorii din piaţa agroalimentară centrală se plang că nu au prea mulţi clienţi, chiar dacă a sosit primăvara şi au adus pe piaţă legume şi fructe din belşug.
Preţuri mai mari de la o lună la alta
Datele oferite de Direcţia Judeţeană de Statistică arată că, in luna februarie, principalele alimente s-au scumpit cu 0,77 la sută faţă de luna precedentă. Cele mai mari creşteri de preţuri s-au inregistrat la cartofi – cu 10,34 la sută, fructe proaspete – cu 4,07 la sută, zahăr – cu 3,52 la sută, ulei comestibil – cu 2,67 la sută, lapte de vacă – cu 2,39 la sută, paine – cu 2,32 la sută, făină – cu 2,01 la sută. Singura scădere de preţ s-a inregistrat la ouă cu 2,21 procente.
In ultimele 12 luni, preţurile la alimentele de bază au crescut intre 20 şi 40 la sută, potrivit Institutului Naţional de Statistică.