Scandalul politic din aceasta perioada isi lasa amprenta si asupra sistemului sanitar, in speta asupra noii legi a Sanatatii, ce urmeaza sa intre in vigoare incepand cu luna aprilie a acestui an. Dupa ce alianta USL s-a rupt, Eugen Nicolaescu si-a dat demisia din functia de ministru al Sanatatii si ieri i-a predat mandatul nimistrului interimar al Sanatatii, Nicolae Banicioiu (din partea PSD).

Proiectele lui Nicolaescu,

inca in „stand by”
Nu putem insa sa nu precizam ca in urma ministrului ce tocmai si-a incheiat socotelile cu Ministerul Sanatatii au ramas o serie de proiecte neterminate. Si nu sunt putine: pachetul de baza de servicii medicale (care a suferit nenumarate amanari), centralizarea achizitiilor din Sanatate, actualizarea listelor de medicamente compensate sau gratuite (nu a mai fost actualizata de cinci ani de zile), mo-dificarea legii malpraxisului sau desfiintarea Directiilor de Sanatate Publica din tara. Sunt doar cateva dintre proiectele pe care Eugen Nicolaescu le-a intocmit, in timpul mandatului sau, „pentru modificarearea legii Sanatatii in vederea unei mai organizari mai bune si cu ajutorul careia sa se faca reduceri drastice la bugetul statului”.

Medicina de familie trebuie

sa fie prioritara
L-am contactat ieri pe Laurentiu Barna, managerul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, pentru a ne spune parerea lui vizavi de proiectele initiate de Eugenstop_coloana Nicolaescu si daca acestea vor fi duse la bun sfarsit de noua conducere. „Normal, daca toate aceste proiecte de acte normative au fost dezbatute si sustinute in cadrul Guvernului, ar trebui sa fie duse la bun sfarsit, cu corecturile de rigoare, pe care fostul ministru le mentiona in cadrul videoconferintelor”, spune Barna. „Nu am nici cea mai vaga idee cum va gandi noul ministru legile sau daca vor ramane aceleasi, ramane sa vedem”, adauga managerul spitalului, pe un ton rezervat.
Totusi, Laurentiu Barna, cel care detine fraiele Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, a tinut sa faca cateva precizari cu privire la noua lege a Sanatatii, asa cum a gandit-o ministrul demisionar. „Problema ministrului a fost intotdeauna faptul ca pacientii vin in numar mare la spital, insa nu s-a gandit din ce cauza vin direct la spital. Eu stiu un singur lucru: cand construiesti ceva, se incepe de la fundatie si se mentine din acoperis. Asta inseamna ca prima data trebuie sa punem la punct medicina primara, cu medicii de familie, dupa care ambulatoarele de specialitate si abia apoi, daca va mai fi cazul, pacientul sa vina la spital. În acest fel, spitalele nu vor mai cere atatia bani, cum spunea ministrul”, incheie Laurentiu Barna.