Instalat în funcția de manager al Spitalului Orășenesc Jibou în luna mai, în urma unui concurs în cadrul căruia a fost umilită Corina Micle – fostul manager, doctorul Florin Secureanu se află din nou în centrul atenției opiniei publice din cauza comportamentului său și stilului de management aplicat, după ce angajații unității spitalicești, inclusiv medicii, amenință cu proteste și au făcut o serie de dezvăluiri.
Libertatea.ro a intrat în posesia unor înregistrări și documente prin care se arată că noul manager de spital și fost manager al spitalului Malaxa din București și-a păstrat ”tactica” de management prin care s-a și consacrat. Contracte de consultanță pentru management, angajați aduși din București și comportament agresiv la adresa vechilor angajați și a medicilor.
Așa cum scriu ziariștii de la Libertatea, fapt confirmat și pentru Graiul Sălajului de surse din cadrul Primăriei Jibou și din interiorul unității spitalicești, câțiva angajați, inclusiv contabila, au făcut deja primul ”protest” în biroul primarului Dan Ghiurco. De ce acolo? Pentru că spitalul este în subordinea administrației locale, iar finanțarea unicului spital de pe Someș vine din bugetul local. Mai mult, o angajată a Primăriei și un consilier local din Jibou, alături de un reprezentant al Direcției de Sănătate Publică, au fost cei trei membri în comisia de concurs pentru ocuparea funcției de manager al Spitalului Orășenesc.
”Joi, 4 august 2022, Dan Ghiurco, primarul orașului Jibou, a primit o vizită anunțată din scurt. Câțiva oameni din Spitalul Municipal <Dr. Traian Herța>, al urbei cu 10.000 de locuitori, au venit la el. Unul dintre medicii care au rămas în clinică a spus pentru ziar: <Din partea medicilor, colegii i-au transmis primarului că suntem gata de protest. Poate funcționa spitalul fără medici sau mai degrabă poate funcționa fără managerul Secureanu?>”, au scris ziariștii de la Libertatea.
Dacă nu se vor lua măsuri în privința noului manager, angajații amenință că vor boicota activitatea intra-spitalicească. De altfel, nu este străin nimănui șocul angajaților la momentul derulării concursului în lunile aprilie-mai, sau scrisorile deschise în care își exprimau regretul față de fostul manager.
Avocata personală, asistent și consultant manager
Nemulțumirile angajaților ar fi legate de faptul că le este frică de răspunderea în fața legii pentru ceea ce ar urma, recunoscând tactica prezentată de anchetatori. Unul dintre dosarele pe care DNA le-a înaintat instanței de judecată se referă la faptul că managerul Malaxa își trimitea oamenii de încredere să scoată în mod repetat bani din casieria spitalului, invocând diverse contracte, unele fictive. Sumele zilnice erau de 2.000 – 3.000 de lei. Numai în acest dosar, suma totală delapidată de director a fost, conform procurorilor, de două milioane de euro.
La Jibou, Secureanu a încheiat în numele Spitalului Orășenesc un contract de asistență manager și consultanță cu avocata Mihaela Ghiniță-Stănculescu, care i-a fost angajată și la Malaxa și care-l reprezintă în instanță. Contractul a fost publicat de Libertatea.
Potrivit sursei Libertatea, managerul Secureanu a reușit să obțină votul Consiliului de Administrație al spitalului pentru încheierea contractului cu avocata, iar contractul a fost descoperit de cei de la administrativul spitalului în aceeași zi în care avocata a mers la casierie să ceară bani.
„În dimineața zilei de 4 august, avocata Mihaela Stănculescu, angajată la propunerea lui Secureanu, s-a dus la contabilitate și i-a cerut casierei să nu depună toți banii la trezorerie pentru că are nevoie de 4.000 de lei, pe contractul ei cu spitalul. Angajații au refuzat și au mers la Primărie. Pe 5 august, avocata Mihaela Ghiniță-Stănculescu a intrat, din nou, cu cererea la contabilitate. Casiera i-a spus că nu poate ridica bani cash din casă și că-i face ordin de plată pentru cei 4.000 de lei, dar are nevoie de o factură și un contAtunci a apărut Mircea Tegla, a cărui firmă are contracte cu spitalul, și i-a dat avocatei un IBAN personal. Colega noastră a făcut ordinul de plată, dar știa că banii nu vor ajunge, deoarece IBAN-ul nu se pupa cu CUI-ul firmei. Casiera a făcut totuși actele pentru a avea o dovadă a celor întâmplate în cazul în care avocata Stănculescu și Tegla ar fi negat”, este mărturia sursei din Jibou pentru Libertatea.
Trei zile mai târziu, managerul a cerut socoteală casierei despre ceea ce s-a discutat și cine a mai fost la Primărie, în biroul primarului Ghiurco. ”Pe 8 august, Secureanu i-a cerut casierei să dea o declarație în care să spună ce a vorbit la Primărie și <cine a mai fost prezent în biroul primarului>. Apoi a avut loc o ședință a Comitetului Director al spitalului, în care contabilitatea a prezentat factura”. Conform procesului-verbal consultat de redacția Libertatea, Florin Secureanu a spus că el n-a cerut nicio plată și că „de ce a dat-o spre plată dacă a avut și cea mai mică îndoială? De ce nu a dat refuz de plată?”.
Însă, și sursele Graiul Sălajului spun că acel contract cu avocata Mihaela Stănculescu nu este singurul care a apărut după instalarea lui Florin Secureanu.
Cert este că ni s-a promis un punct de vedere de la Primăria Jibou în cursul zilei de marți, luni 15 august, fiind sărbătoare legală și zi liberă.
Secureanu/ Borgovan: ”Scrie, bă, demisia!”
Nu doar contractele și modul în care s-a pus stăpânire pe bugetul spitalului sunt motive de nemulțumire la Spitalul din Jibou. Medicii au nemulțumiri legate de felul în care sunt tratați.
„Secureanu a devenit foarte agresiv cu noi, cei din corpul medical, la care țipă în permanență. Își ia măsuri de precauție. De exemplu, nu permite intrarea cu telefoane în încăperile unde urmează să discute cu medicii”, a declarat sursa Libertatea. Dar o astfel de înregistrare a intrat în posesia ziarului și arată cum Secureanu îi cere demisia lui Nicolae Florin Borgovan, un tânăr medic rezident, singurul despre care colegii spun că „a acceptat să fie director medical sub Secureanu”. În dialog, Secureanu țipă la Borgovan și-l pune să își scrie demisia.
Trebuie precizat că fosta conducere abia a reușit să atragă câțiva medici la Jibou pentru a reporni rotițele funcționării spitalului și pentru a reuși acreditarea acestuia, după ce ani la rând nu a funcționat nici laboratorul de analize, iar ”oferta” de medici era mult prea săracă pentru ca spitalul să aibă pacienți și să atragă finanțare.
Atât avocata, cât și medicul rezident, au evitat să dea declarații ziariștilor cu privire la cele întâmplate.
sursa foto: hotnews.ro