Propunerea legislativa inaintata de PNL care prevedea majorarea alocatiei de stat pentru copii de la 84 la 200 lei a fost respinsa marti in Camera Deputatilor, care fost for decisiv in acest caz. Initial, propunerea a primit vot negativ si la Senat. In ambele cazuri, motivul invocat a fost acela ca initiatorii proiectului de lege nu au precizat, concret, sursa de provenienta a banilor necesari, in conditiile in care o astfel de masura implica cheltuieli bugetare suplimentare. PSD si USR au votat impotriva proiectului de lege, in timp ce PNL si PMP au votat in favoarea majorarii alocatiilor.
rn
In prezent, valoarea alocatiei pentru un copil care are peste doi ani este de 84 de lei. Ultima data, alocatia a fost majorata in 2015, in 1 iunie, chiar de Ziua Copilului. Presedintele Klaus Iohannis a promulgat atunci legea care dubla valoarea alocatiei de stat pentru copii de la 42 la 84 lei, adica mai putin de 20 de euro.
Valoarea alocatiei este mult sub nivelul sumelor pe care le primesc lunar copiii in alte state europene. În Marea Britanie alocatia este de aproximativ 100 de euro pentru primul copil si cate 65 de euro pentru ceilalti. “n Ungaria, copiii primesc 63 de euro lunar. Germania plateste câte 164 euro pentru un copil, iar in Italia alocatia lunara ajunge la 258 euro pe luna. “n Suedia, alocatiile variaza între 120 euro si 218 euro per copil, în functie de numarul de copii din familie. În Irlanda, alocatia pentru fiecare copil este de 130 euro în cazul primilor trei nascuti si de 140 euro de la al patrulea copil în sus. În Olanda, alocatia creste o data cu vârsta copilului si se acorda trimestrial. Pâna la vârsta de 5 ani, fiecare copil primeste 191 euro la trei luni (63 euro pe luna), daca are între 6 si 11 ani, primeste 232 euro pe trimestru (77 euro), iar dupa 11 ani, pâna la 17 ani, statul olandez îi aloca 273 euro (91 euro lunar).
rn
Nu s-au gasit pana acum bani pentru copii,
pentru profesori si pentru angajatii din sanatate
rn
Copiii, care nu se vor bucura deocamdata de alocatii marite, nu sunt singurii pentru care s-a decis ca "anvelopa bugetara" e insuficienta.
Profesorilor, de exemplu, li s-a transmis ca majorarile salariale ce le-au fost promise pentru anul acesta le vor primi doar la anul, pentru ca nu ajung banii. Cat despre drepturile banesti castigate in instanta, nici acestea nu vor fi onorate prea curand. La inceputul anului nici macar nu au fost prevazute in bugetul pe 2017, iar la rectificarile bugetare nu s-au gasit fonduri. Ministrul Educatiei, Liviu Pop, a declarat ca se va încerca alocarea unor bani la rectificarea din noiembrie, însa cu siguranta nu se va putea achita toata suma, aproximativ 700 de milioane la nivel national. Cat ii priveste pe angajatii din sistemul sanitar, li s-a promis si lor dublarea salariilor, dar de la anul, etapizat, pana in 2022.
rn
S-au gasit bani pentru bugetarii politici
rn
Fara a pune sub semnul intrebarii sursa financiara, Legea salarizarii a dat, cu nemiluita, majorari salariale bugetarilor privilegiati, cei alesi politic sa conduca administratiile locale: primari, vicerimari, presedinti si vicepresedinti de Consilii judetene. Care la randul lor au dat salarii marite oameniolor din subordine, conform prevederii legii alarizarii. Pe langa lefurile frumos rotunjite, liderilor politici din administratia locala le-a revenit sarcina de a face ce vor cu salariile angajatilor din administratia locala, pentru a o eficientiza. Asa se face ca au crescut simtitor lefurile in randul angajatilor din toate primariile, dar si de la Consiliile judetene din tara. Si sa ne aducem aminte ce usor s-au dat pensiile speciale pentru parlamentari. Sursa de finantare nici nu conta.
rn
Avem insa mereu bani sa incurajam lenea si sa platim statul degeaba
rn
Suntem tara in care ajutoarele sociale incurajeaza statul acasa si lenea. Cumulat, o familie cu copii poate ajunge sa incaseze, lunar, cat doua salarii minime pe economie, fara a merge la serviciu. Trei tipuri de ajutoare sociale avem: venitul minim garantat, alocatia pentru sutinerea familiei si ajutorul pentru încalzirea locuintei.
De la finele anului trecut, ajutoarele sociale se obtin si mai usor decat inainte pentru ca solicitantii nu mai trebuie sa faca dosar separat pentru fiecare in parte.
In baza legii, familiile si persoanele singure au dreptul sa primeasca un venit minim garantat ca forma de asistenţa sociala. Nivelul lunar al acestui venit variaza intre 141,5 lei pentru persoanele singure si 527 de lei pentru familiile formate din cinci persoane. Suma creste cu cate 36,5 lei pentru fiecare alta persoana peste numarul de cinci persoane, care face parte din familie.
Tot ca o facilitate pentru beneficiari, de anul acesta venitul minim garantat nu mai e conditioant de plata taxelor si impozitelor la bugetele locale.
Alocatia pentru sustinerea familiei este o forma de sprijin pentru familiile cu venituri reduse care au copii mai mici de 18 ani. Valoarea acesteia variaza intre 82 de lei, pentru familia cu un copil, si 408 lei pentru familia monoparentala cu patru sau mai multi copii. Alocatia familiei poate fi obtinuta chiar daca unul dintre copii are multe absente nemotivate.
Ajutorul pentru încalzirea locuintei reprezinta un ajutor lunar pentru cei cu venituri reduse pentru acoperirea unei parÅ£i din cheltuielile cu încalzirea locuinÅ£ei în perioada sezonului rece. Pentru cei care incaseaza venitul minim garantat, compensarea procentuala a cheltuielilor cu încalzirea se face în proportie de 100 la suta, in timp ce, in celelalte cazuri, acoperirea cheltuielilor poate sa se situeze între 5 si 90 la suta, în functie de veniturile beneficiarului.
rn
Liviu Dragnea si Olguta Vasilescu spun ca au alte planuri cu copiii
rn
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat ca partidul are in plan un alt proiect, mai amplu, care prevede alocatii mai mari pentru copii.
“Va fi un proiect putin mai complex, care sa ajute si copiii, in primul rand, dar si parintii”, a anuntat Liviu Dragnea.
La randul sau, ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, a explicat respingerea proiectului prin faptul ca “altceva e prevazut in programul de guvernare”.
“Noi avem în Programul de guvernare alta strategie. (…) Ne axam mai mult pe cresteri pentru cei care sunt, într-adevar, saraci si care au nevoie. Pe de alta parte, ne axam pe un sistem de deduceri pentru cei care contribuie. Pentru ca aveti un copil, de exemplu, puteti sa va deduceti 1.600 de lei, o suma pe care altfel ati datora-o statului. Apoi sunt lectiile de balet, meditatiile scolare pe care iarasi puteti sa le deduceti, cu conditia, bineînteles, sa veniti cu factura. Asta înseamna ca nu vor mai fi meditatii la negru, nu vor mai fi niciun fel de cursuri de genul acesta fara sa existe o firma care sa taie chitanta. Deci, cu alte cuvinte, statul câstiga pentru ca fiscalizeaza. Dumneavoastra câstigati, la rândul dumneavoastra, pentru ca nu mai platiti acesti bani. Este destul de bine conturat acest lucru în Programul de guvernare”, a declarat ministrul Muncii la Antena 3.
rn
PSD si UDMR Salaj ii tin isonul lui Liviu Dragnea
rn
“In conditiile in care se doreste o majorare, indiferent ca e de natura salariala sau e pentru alocatiile copiilor, in primul rand trebuie asigurate fondurile necesare. Daca Guvernul nu poate, e de datoria noastra sa fim in consens cu Guvernul, pentru ca altfel nu putem tine in frau deficitul bugetar. Guvernul a promis ca va rezolva aceasta problema in timp util, trebuie facute mai intai unele calcule. Din acest motiv am votat impotriva. Cei care fac astfel de propuneri trebuie sa spuna si de unde se vor lua banii, iar in situatia de fata nu a existat aceasta precizare”, spune deputatul UDMR Seres Denes.
rn
Deputatul PSD Iuliu Nosa a lipsit de la votul de marti. Considera ca initiativa legislativa a fost respinsa pentru faptul ca nu au fost mentionate resursele financiare necesare.
rn
PNL Salaj critica dur votul impotriva copiilor; si PMP Salaj ar fi vrut alocatii mai mari
rn
“Respingerea initiativei legislative a PNL cu privire la majorarea alocatiilor la 200 de lei se încadreaza în cursul firesc al deciziilor proaste luate de reprezentantii PSD – ALDE si care nu face decât sa evidentieze faptul ca pe Dragnea & Compania nu îi intereseaza cu adevarat sa vina cu masuri concrete care sa ridice standardul de viata al celor mai mici dintre cetatenii români. În schimb, Dragnea si Olguta se lauda din nou cu faimosul lor programul de guvernare (care, pâna la acest moment, se dovedeste a fi pura butaforie), cea din urma declarând faptul ca "se pregateste un proiect cu alte lucruri în legatura cu acest segment". Îi multumim doamnei Ministru pentru ca nu s-a grabit sa declare faptul ca ar trebui ca si alocatia sa fie plafonata, sau, de ce nu, eliminata prin "bunavointa sa", asa cum s-a întâmplat în cazul indemnizatiilor primite de mame. Lucrul cel mai grav este faptul ca ne luptam în continuare cu natalitate în scadere, cu parinti care nu se mai pot gândi la întemeierea unei familii din cauza conditiilor grele de trai si, totusi, PSD-ul considera ca este benefic sa respinga un proiect de lege bun, doar pentru ca este venit din partea opozitiei. Legat de lipsa de sustinere a USR-ului în acest demers, trebuie mentionat faptul ca acestia au o viziune diferita cu privire la asigurarea unor masuri destinate sustinerii financiare a copiilor prin alocatia de stat”, spune deputatul PNL de Salaj, Lucian Bode.
rn
“Camera Deputatilor a respins marti propunerea legislativa initiata de PNL privind majorarea la 200 lei a alocatiei de stat pentru copii. Propunerea legislativa a fost respinsa anterior si de Senat, Camera Deputatilor fiind for decizional. Cu totii ne dorim conditii mai bune pentru copiii din Romania, pentru elevi. Vrem sa aiba rechizite mai bune, vrem sa aiba haine, vrem sa aiba alimentatie mai buna. La copiii pana in doi ani, alocatia este deja de 200 de lei si, cu cat un copilas creste, cu atat necesitatea financiara este mai mare. Mai mult de atât, media europeana este mult peste 100 de euro”, spune senatorul PMP de Salaj Cristian Lungu.
rn
USR nu a votat initiativa PNL pentru ca are propria viziune
rn
“Parlamentarii USR nu au sustinut proiectul privind cresterea alocatiilor deoarece proiectul propus de PNL nu preciza sursele de finantare. Impactul asupra bugetului ar fi de aproximativ 0,7 la suta din PIB. USR lucreaza la o varianta de crestere a alocatiilor pe care o va depune spre dezbatere. Nu suntem de acord cu masuri populiste care conduc spre o crestere a deficitului bugetar, care este suficient de mare si fara acest gen de masuri”, spune Carmen Olar, presedintele USR Salaj.