Ordonanta de urgenta privind cresterea alocatiilor copiilor a fost respinsa marti de Senat. S-au inregistrat 87 de voturi “pentru”, 29 “impotriva”, iar 12 senatori s-au abtinut. Documentul prevede cresterea alocatiilor in mai multe etape. Daca si votul deputatilor va fi acelasi, ramane in vigoare legea care obliga Guvernul sa dubleze alocatiile, nu sa le mareasca in mai multe etape.
Astfel, prima majorare cu 20 la suta ar urma sa intre in vigoare incepand cu 1 septembrie, iar urmatoarele cresteri sa fie facute de doua ori pe an, dupa cum urmeaza: cresteri de 20% pe 1 ianuarie si 1 iulie, pana in anul 2022.
Anul acesta, incepand cu 1 septembrie, copiii cu varste cuprinse intre 2 si 18 ani ar urma sa primeasca 185 de lei, iar cei de pana la 2 ani sau cei cu handicap vor primi 369 de lei.
Guvernantii au calculat cat vor cheltui cu alocatiile copiilor
“În acest an, estimarea pe care am facut-o cu ajutorul echipei Ministerului Finantelor este de 500 de milioane de lei pentru perioada de pana la sfarsitul anului, anul viitor se adauga sumelor in plata inca trei miliarde de lei, vorbesc de 2021, iar in 2022 inca 2,8 miliarde de lei; practic, la sfarsitul anului 2022 vom ajunge la 14 miliarde de lei pentru alocatiile din România”, a precizat ministrul Muncii, Violeta Alexandru.
La nivelul judetului Salaj, un numar mediu de peste 43.000 de copii beneficiaza, lunar, de alocatia de stat.