Valer Merce, coordonatorul Centrului de Prevenire Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Salaj, a prezentat stadiul realizarii activitatilor derivate din Planul de Actiune 2017 – 2020 pentru Implementarea Strategiei Judetene Antidrog 2013 – 2020.
rn
Obiectivele generale ale CPECA Salaj vizeaza reducerea cererii de droguri, reducerea ofertei de droguri si coordonarea in domeniul drogurilor.
in ceea ce priveste prevenirea in scoli, in 2018 au fost derulate mai multe proiecte, ce au avut un total de 8.452 beneficiari din randul elevilor, alaturi de 150 cadre didactice si 4.446 parinti, ca beneficiari indirecti.
in anul 2018, numarul persoanelor care s-au adresat centrului in legatura cu consumul de droguri a fost de 75, dintre care 40 consumatori si 35 membrii de familie.
Numarul de cazuri inregistrate la Urgenta Spitalului Judetean ca urmare a consumului de droguri a fost anul trecut de 30, inregistrand o scadere, pentru al doilea an consecutiv (38 de cazuri in 2017 si 48 cazuri in 2016), dupa ce inregistrase un trend continuu ascendent in anii anteriori.
Potrivit coordonatorului CPECA Salaj, datele referitoare la numarul de cazuri ajunse in institutiile care acorda asistenta, a infractionalitatii in legatura cu consumul, cat si a celor rezultate din activitatile realizate de catre centru duc la concluzia ca fenomenul consumului de droguri, in cea mai mare parte NSP (noi substante psihoactive) si canabis, prezinta o tendinta de stabilizare sau chiar de scadere, in cazul unor indicatori (urgente datorate consumului) fata de dinamica ascendenta din anii anteriori.
Un element ingrijorator constatat din cazuri ajunse la UPU, dar si prin activitatile practice derulate de specialistii CPECA Salaj este scaderea varstei de debut in consum.