În data de 17 martie 2021, Comisia Europeană a prezentat o propunere de creare a unei adeverințe electronice verzi, menită să faciliteze cetățenilor UE libera circulație în condiții de siguranță, pe durata pandemiei de Covid-19. Potrivit autorităților europene, documentul unic pentru deplasarea în alte state membre UE (în afara celui de reședință), ar urma să apară în luna iunie a acestui an. Adeverințele electronice verzi vor fi valabile în toate statele membre UE. Acestea pot fi eliberate în format electronic sau tipărit, au cod QR pentru a putea fi scanate, sunt gratuite, sigure și securizate. Adeverințele se emit în limba națională a statului în cauză și în limba engleză.
Documentul electronic verde reprezintă dovada că persoana deținătoare fie a fost vaccinată împotriva Covid-19, fie s-a testat și are un rezultat negativ, fie a avut Covid-19 și s-a vindecat.
Autoritățile naționale răspund de emiterea adeverinței. Aceasta ar putea fi eliberată, de exemplu, de spitale, de centrele de testare și de autoritățile sanitare. Versiunea electronică poate fi stocată pe un dispozitiv mobil. Cetățenii doritori pot solicita, de asemenea, și o versiune tipărită a documentului. Ambele versiuni vor avea un cod QR care conține informații esențiale, precum și un sigiliu digital, care garantează autenticitatea adeverinței și protejează împotriva falsificării. Pentru a confirma veridicitatea documentului, se scanează codul QR și se verifică semnătura. Fiecare autoritate emitentă are propria sa schemă de semnătură digitală. Este bine de știut că toate aceste documente sunt stocate într-o bază de date securizată, în fiecare țară.
Până la vară, Comisia Europeană va crea, pentru mai multă siguranță, un portal de acces prin intermediul căruia toate semnăturile de pe adeverințe pot fi verificate în întreaga UE. Datele cu caracter personal codificate de altfel în document nu trec în portal, deoarece nu sunt necesare pentru verificarea semnăturilor electronice. De asemenea, Comisia va sprijini statele membre să dezvolte un software pe care autoritățile îl vor utiliza pentru să verifice codurile adeverințelor.
Adeverința electronică verde va fi acceptată în toate statele membre UE. Proiectul de regulament se va aplica direct în toate statele membre, după adoptarea și oficializarea sa, fără să fie nevoie de transpunerea prin lege sau prin ordonanță în legislația proprie a țărilor.
Documentul de liberă trecere va contribui la asigurarea faptului că restricțiile aflate în vigoare în prezent pot fi ridicate în mod coordonat. Concret, atunci când călătorește, orice cetățean al UE sau orice resortisant al unei țări terțe cu reședința sau șederea legală în UE care deține o adeverință electronică verde ar trebui să fie exceptat de la restricțiile privind libera circulație, în același mod ca și cetățenii din statul membru vizat. Însă, dacă un stat membru continuă să le ceară deținătorilor unei adeverințe electronice verzi să intre în carantină sau să se testeze, aceștia pot să notifice Comisia Europeană sau autoritățile competente, pentru a justifica această decizie.
Deși adeverința verde va facilita tranzitul în interiorul Uniunii Europene, ea nu va fi o condiție obligatorie pentru libera circulație, care, de altfel, este un drept fundamental în UE. Comisia colaborează strâns cu Organizația Mondială a Sănătății și cu Organizația Aviației Civile pentru a se asigura că adeverințele eliberate de UE pot fi recunoscute și în alte părți ale lumii.