Mai marii invatamantului salajean recunosc hibele grave din sistem

In Salaj avem inca profesori care folosesc metode de predare si ascultare invechite, dascali care refuza sa participe la cursuri de formare si perfectionare si dau teme doar sa fie date, pentru ca la clasa nu le mai valorifica nimeni. E realitatea scoasa la lumina de inspectiile scolare desfasurate in anul scolar 2015 – 2016.
Ca o consecinta directa a acestor aspecte, avem elevi care invata mecanic, nu sunt capabili nici macar sa scrie corect in limba romana si fac greseli care-i sperie inclusiv pe inspectorii scolari, arata raportul prezentat la sedinta de saptamana trecuta privind starea invatamantului salajean, bazat pe concluziile inspectiilor la clasa de anul trecut.
Din cauza metodelor de predare, multi elevi nu stiu munci in echipa si nici nu sunt in stare sa transpuna in practica teoria invatata. Unii elevi prezinta dezinteres vizibil pentru activitatea de la clasa, pentru ca dascalii nu gasesc metode de predare prin care sa le capteze atentia.
Potrivit raportului prezentat la Inspectotratul Scolar Judetean, cadrele didactice nu valorifica activitatile care ar imbunatati performanta scolara, iar calificativele de ”foarte bine” sunt acordate, de multe ori, nejustificat.
Aceleasi inspectii scolare au scos la iveala faptul ca, in unele unitati de invatamant, directorii se implica prea putin in asistarea dascalilor la clasa, dar dau dovada de exigenta exagerata cand e vorba de intocmirea documentelor scolare.
Exista si lacune in relatia scoala – parinte. Inspectorii scolari spun ca exista un numar semnificativ de parinti care nu se implica in formarea si educarea propriilor copii. Pe de alta parte, in multe scoli nu exista proiecte dedicate imbunatatirii relatiei scoala – parinti, iar cei din urma nu sunt informati periodic despre situatia scolara a copilului.
Dascalii primesc in masa
o nota proasta de la inspectori
In ceea ce-i priveste strict pe dascali, aspectele negative punctate de inspectori sunt: intocmirea formala a unor documente existente in portofoliul responsabilului de arie curriculara, continuturile prezentate fiind rareori abordate diferentiat, in funtie de particularitatile de la clasa; metodele bazate pe munca in echipa, pe grupe, nu sunt utilizate suficient; slaba participare a educatoarelor la cursuri de formare si perfectionare, pe motiv ca acestea presupun costuri ridicate, proiecte de lectii destul de sumare; folosirea destul de rara a calculatorului sau a proiectorului la lectii; valorificarea insuficienta a interdisciplinalitatii, folosirea insuficienta a autoevaluarii si interevaluarii ca mijloc pentru imbunatatirea invatarii; temele de casa nu sunt ’ntotdeauna valorificate in noua activitate; unele cadre didactice nu s-au desprins de stilul traditional de predare si evaluare, preponderent frontal, fara o prea mare implicare a elevilor in desfasurarea activitatilor de invatare; lipsa initiativelor in realizarea proiectelor la nivel judetean, interjudetean sau national. stop_coloana
Minusurile elevilor, care pana la urma
tot profesorilor trebuie imputate
Aspectele negative punctate de inspectori in ceea ce-i priveste pe elevi sunt: clase in care elevii nu sunt obisnuiti cu activitatile de grup si munca in echipa; unii elevi nu sunt implicati suficient in activitatea didactica si nici in proiecte educative; procupare scazuta pentru utilizarea cunostintelor, deprinderilor si aptitudinilor in situatii de invatare diverse, cu grad inalt de complexitate; rareori sunt pusi in situatia de a identifica probleme sau situatii-problema contextuale, pe care sa le solutioneze aplicand eficient cele invatate; la unii elevi invatarea este mecanica, nu logica; greselile de ortografie scrisul ilizibil si omisiunile de litere sunt ingrijorator de frecvente; situatii in care elevii nu sunt implicati in activitati remediale.
Partea buna, dar mica
Raportul Inspectoratului Scolar puncteaza si aspecte pozitive constatate ca urmare a inspectiilor. E vorba despre elevi activi la ore, implicati in activitatea scolara, care obtin rezultate bune si foarte bune la concursuri si olimpiade scolare. Inspectorii vorbesc despre elevi care manifesta interes fata de activitatile desfasurate de unitatea de invatamant, elevi motivati sa-si insuseasca notiunile din programa scolara, sa-si formeze deprinderi in vederea atingerii competentelor specifice, sa nu absenteze si sa respecte regulamentele scolare. Aceste aspecte merg mana in mana cu dascalii care au o buna si foarte buna pregatire metodica si stiintifica, participa la cursurile de perfectionare si sunt preocupati de dezvoltarea comunicarii cu elevii, dar si cu managerii unitatilor de invatamant dedicati functiei, care cauta si gasesc solutii pentru imbunatatirea conditiilor de invatare, predare, securitate sau curatenie din unitatea scolara pe care o conduc.