Birocratia si legile prea complicate ii condamna pe bolnavii salajeni la suferinta si chiar la moarte, impiedicandu-i sa ajunga in clinicile din strainatate ce le-ar putea salva viata. De tratamente in strainatate ajung sa aiba parte doar cei care cunosc pe cine trebuie, cum a fost, spre exemplu, cazul lui Cristian Minculescu.
Desi numarul salajenilor bolnavi este tot mai mare, foarte putini sunt cei care au „tupeul” sa ceara bani de la stat pentru a se trata in strainatate. De vina sunt, se pare, formalitatile prea complicate.
Descurajati de hatisul birocratic pe care trebuie sa-l strabata pentru a ajunge sa beneficieze, pe banii statului, de tratament medical in strainatate, salajenii aleg sa-si duca suferinta in tacere si sa moara in spitalele din Romania ori sa-si vanda tot ce au si sa se mai si imprumute pentru a-si cumpara cu propriii bani un strop de sanatate din tarile mai avansate din punct de vedere medical.
Teoretic, exista doua posibilitati prin care un pacient se poate trata in clinicile din strainatate cu bani de la stat. Prima se deruleaza prin Ministerul Sanatatii si este disponibila doar in cazul afectiunilor care nu pot fi tratate in tara, din lipsa de aparatura ori de specialisti. Cererile se depun, in acest caz, la directiile de sanatate publica, insa din informatiile primite de la Mihai Cheseli, purtatorul de cuvant al DSP Salaj, nici un pacient din judet n-a inaintat pana acum vreo solicitare in acest sens. Au fost unii, s-au interesat, dar au facut cale intoarsa cand au aflat ce complicat este sa ajungi sa ti se aprobe cererea: oferte de la minimum trei clinici din strainatate, evaluari in clinici universitare din tara, documente peste documente. In plus, cum banii nu sunt nelimitati, sunt impuse si cateva criterii de prioritate, unele chiar aberante, cum ar fi beneficiul estimat al tratamentului nu pentru pacient, ci pentru societate (!). Multi pacienti contesta si criteriul varstei, potrivit caruia prioritate la un astfel de tratament au copiii si tinerii, ceea ce dezavantajeaza si discri-mineaza celelalte grupe de varsta.
UN MILIARD DECONTAT PENTRU E112
Nici celebrul formular E112, prin care persoanele asigurate in tara pot beneficia, in regim de urgenta, de tratamente in strainatate, nu a facut mare paguba, in Salaj, bugetului de asigurari de sanatate (tratamentele de acest fel se deruleaza prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate). Potrivit datelor primite de la dr. Marius Tautu, directorul de relatii contractuale al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Salaj, anul trecut au fost decontate clinicilor din strainatate tratamente de valoare infima – daca ne raportam la costurile serviciilor medicale performante – adica putin peste un miliard de lei vechi (105.483, 27 de lei). Mentionam ca pentru a beneficia de decontare prin formularul E112, tratamentul respectiv trebuie sa se poata face si in Romania, insa nu in timp util. Sau, altfel spus, tratamentul in cauza este disponibil in Romania intr-un interval de timp prea mare raportat de starea de sanatate a persoanei si la evolutia probabila a bolii.