Dispare obligatia ca marile magazine sa comercializeze 51% alimente romanesti.
rn
Astfel, potrivit legislatiei in vigoare de acum trei ani, marii comercianti erau obligati sa achizitioneze produse din categoriile carne, oua, legume, fructe, miere, lapte si panificatie, in proportie de cel putin 51% din volumul de marfa pe raft din lantul alimentar scurt, de la producatori autohtoni.
rn
Legea a fost modificata si aprobata in Parlament.
Comisia Europeana a cerut schimbarea legii, pe motiv ca aceasta incalca dreptul la libera circulatie a marfurilor.
Proiectul adoptat prevede ca lantul scurt, de la producatori autohtoni, sa fie inlocuit cu partenerul direct, categorie din care pot face parte atat producatorii din tara noastra, cat si altii – asociatii de producatori agricoli, cooperative agricole, distribuitori.
rn
Este eliminata din lege cota de 51% si este introdusa o distinctie intre partenerii directi, in functie de cifra de afaceri, iar contractul comercial va fi cel putin pe durata a 12 luni.
rn
Din lege este eliminata si obligatia ca vanzatorii sa acorde spatii distincte de expunere si vanzare produselor romanesti, incluzandu-se în schimb prevederea: "Comerciantul poate acorda, prin intelegerea partilor, spatii distincte de expunere şi semnalizare la raft pentru fiecare produs alimentar, in functie de tara de origine."
rn
Vom sti ce fel de carne consumam?
rn
De asemenea, este eliminata eticheta pentru carnea comercializata pe teritoriul Romaniei, care cuprinde mentiuni ca tara de origine a animalului, de nastere, crestere sau sacrificare.
rn
Conform modificarilor, produsele din carne comercializate pe piata interna nu vor mai cuprinde obligatoriu pe eticheta procentul de carne provenit din Romania. De altfel, din lege dispar definitiile de carne romaneasca (carnea provenita de la animale crescute in fermele din Romania) si produs romanesc (produs obtinut pe teritoriul national din materii prime de baza provenite in proportie de 100% din fermele din Romania).
rn
Camera Deputatilor a adoptat actul normativ cu vot final si ajunge la promulgare.