Premierul Emil Boc i-a asigurat pe magistrati, din Parlament, ca nu vor suferi reduceri ale salariilor brute actuale prin legea de salarizare, explicand insa ca judecatorii si procurorii nu vor putea beneficia, pana in 2015, de aceleasi majorari salariale precum profesorii, medicii si functionarii. „Vreau sa ma uit in ochii fiecarui magistrat si sa spun ca nimeni nu va suferi reduceri ale salariului brut. Ideea ca magistratii sunt pusi la colt este falsa”, a spus Boc, in plenul Parlamentului.
El i-a asigurat totodata pe magistrati ca vor fi tratati conform locului ocupat in stat si „cu respectul cuvenit”, din punct de vedere salarial.
Premierul a aratat insa in acelasi timp ca magistratii, aflati deja „in varful piramidei salariale”, nu vor putea beneficia, in intervalul 2010-2015, de aceleasi majorari salariale precum cele prevazute pentru profesori, medici si functionari publici.
Guvernul a introdus in proiectul legii salarizarii unitare un text care stabileste in mod distinct faptul ca drepturile salariale ale personalului din justitie sunt stabilite tinandu-se seama de „echilibrul puterilor in stat”, alaturi de celelalte criterii stabilite anterior.
Astfel, textul final al legii stabileste ca „salarizarea si celelalte drepturi salariale ale personalului se stabilesc tinandu-se seama de echilibrul puterilor in stat, locul si rolul justitiei in statul de drept, de importanta sociala a muncii, de participarea personalului din cadrul fiecarei categorii la buna functionare a sistemului judiciar, de raspunderea, complexitatea, riscurile fiecarei functii, de obligatia de pastrare a confidentialitatii, de pregatirea profesionala, de incompatibilitatile si interdictiile prevazute de lege pentru aceste categorii de personal, precum si de exigentele impuse de documentele internationale privind functionarea eficienta a sistemului judiciar si statutul magistratilor”.
Sintagma „echilibrul puterilor in stat” este practic singura modificare operata de Guvern in acest articol fata de textul initial. Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreies, a anuntat, in sedinta de joi a CSM, ca institutia este solidara cu protestele magistratilor, precizand ca actiune alor este legala, justificata si temeinica.
Magistratilor nu le vor fi taiate salariile, dar nici nu vor beneficia de majorari
Articole
APIA: Fermierii pot cere banii de motorină
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la data de 31 ianuarie 2025, inclusiv, se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului IV al anului 2024 (perioada 01 octombrie – 31 decembrie 2024). Cererile se depun la APIA Sălaj de către administrator/ reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul /reprezentantul legal…
Mai mult...Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...