Statul plateste pensii speciale pentru 48 de salajeni fosti magistrati. Intr-o luna,
in buzunarele acestora ajung peste 440.000 de lei, suma ce ar acoperi pensiile a 700 de salajeni. Cea mai mare pensie speciala depaseste 13.000 de lei, in timp ce mii de pensionari din sistemul public se chinuie cu pensia minima de 350 de lei.
Majoritatea varstnicilor traiesc de pe o zi pe alta cu pensii care nu le ajung nici pentru medicamente, iar privilegiatii se „lafaie” la batranete cu pensii la care cei mai multi din sistemul public pot doar visa. Dumitru Bojan, sef Serviciu Stabiliri si Prestatii Beneficii, in cadrul Casei Judetene de Pensii Salaj, a declarat ca in judetul nostru sunt 48 de persoane care primesc pensii speciale. Este vorba de fosti magistrati, care nu sunt incadrati in sistemul public de asigurari si care au pensiile calculate dupa legi speciale. Dintre cele 48 de persoane, patru sunt sotii de fosti magistrati, care primesc 50 la suta din pensia totala care a avut-o raposatul. Pentru pensionarii de lux statul plateste lunar peste 440.000 de lei, suma cu care s-ar putea plati 700 de pensionari din sistemul public, potrivit lui Bojan. Cea mai mare pensie speciala din Salaj depaseste 13.000 de lei; alte doua persoane primesc 12.000, respectiv 11.500 de lei, avand o vechime in munca de cel putin 25 de ani.
Spre comparatie, in sistemul public, cea mai mare pensie se ridica la aproximativ 3.700 de lei, beneficiarul fiind un fost inginer sef si director, care a muncit aproape 40 de ani. La nivelul judetului exista 72.667 pensionari, atat de stat, cat si agricoli, pensiile acestora insumand 42,76 milioane de lei intr-o luna. In medie, ar fi aproximativ 588 de lei pentru un pensionar. Atata achita statul, luna de luna, prin CJP Salaj, pentru cei din sistemul public. In Romania, statul plateste anual circa un miliard de euro pentru 230.000 de pensii speciale, majoritatea beneficiarilor provenind din armata si din politie. Potrivit declaratiilor lui Mihai Seitan, secretarul de stat in Ministerul Muncii, pensiile au ajuns sa consume 9 la suta din PIB, din care 8 la suta reprezinta pensiile publice si 1 la suta, cele speciale. Sunt pensii speciale care ajung si la 33.000-34.000 de lei, un magistrat care s-a pensionat de ani buni primind 80 la suta din salariul celor care azi sunt pe functii. Reprezentantul Ministerului Muncii spune ca pe termen lung, din cauza scaderii populatiei Romaniei, statul ar putea ajunge in incapacitatea de a plati pensii si salarii.
Ce aduce nou Legea pensiilor
Proiectul de lege a pensiilor publice elimina pensiile speciale pentru a inlatura inechitatile, acestea urmand a fi calculate potrivit contributiilor fiecaruia si prevede indexarea anuala a pensiilor cu rata inflatiei si cu 50% din cresterea salariului mediu. Plafonul pentru plata contributiilor la bugetul asigurarilor sociale a fost stabilit la sapte salarii medii pe economie, varsta de pensionare fiind stabilita la 65 de ani atat pentru barbati, cat si pentru femei. Mihai Seitan a precizat ca Fondul Monetar International si Banca Mondiala au cerut Romaniei sa urce mai rapid varsta de pensionare la 65 de ani, adica mai devreme de 2030, cat prevede actualul proiect de lege, insa deocamdata nu s-a convenit nimic in acest sens.
Magistratii – pensionari de lux
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...