Recensământul de probă al populației, care precede recensământul de anul viitor al populației și locuințelor din România, va avea loc în primele două săptămâni ale lunii noiembrie.
Spre deosebire de recensămintele din anii trecuți, la cel din 2021 populația se va auto-recenza, iar chestionarul va include și întrebări venite din partea societății civile. Toată operațiunea va dura două luni, spune președintele Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei, intervievat de HotNews.ro. Intenția autorităților, pentru recensământul de anul viitor, este să reducă pe cât posibil contactul cu cetățeanul. Oamenii vor avea posibilitatea de a se auto-recenza timp de două luni. La cei care nu vor face acest lucru se va merge după vechea metodă, din ușă în ușă.
Recensământul propriu-zis va începe în iunie și iulie cu colectarea datelor administrative, în august și septembrie e programată autorecenzarea iar în septembrie și octombrie se va merge pe teren acolo unde nu s-a reușit auto-recenzarea, a explicat președintele INS.
Cât despre recensământul de probă de luna viitoare, programat între 1 și 15 noiembrie, acesta are rolul de a verifica, printre altele, în ce fel interacționează persoanele cu mediul online.
Șeful INS a explicat că recensămintele se realizează la nivel mondial în aceeași perioadă, fie în 2020 fie în 2021, iar cele mai multe întrebări sunt comune în toate țările din Uniunea Europeană. În afară de acestea, mai sunt și întrebări specifice, dar și un set de întrebări din partea societății civile.