În comuna Vârșolț se muncește la foc continuu și în luna august, când majoritatea oamenilor pleacă în concedii sau vacanțe. De-a lungul acestui an, și nu numai, primăria Vârșolț a derulat mai multe proiecte de dezvoltare a comunității, iar administrația locală, condusă de Breda Lajos, chiar a reușit să crească nivelul de trai și de confort al locuitorilor, astfel că pe cei plecați în străinătate, la lucru, sau pe cei locuiesc momentan în alte localități speră să-i aducă înapoi acasă, la Vârșolț.
Edilul comunei Vârșolț supraveghează militărește lucrările la șantierele din comună. Unul dintre ele, unde lucrările avansează văzând cu ochii, este cel privind modernizarea Școlii Gimnaziale nr.2 din Vârșolț, lucrare ce presupune refacerea acoperișului, modernizări exterioare și interioare și, la final, dotarea cu mobilier modern de ultimă generație, care să ridice clădirea,= la standarde europene. Valoarea investiției se ridică la peste 750.000 de lei.
Rămânem tot în categoria instituțiilor de învățământ reabilitate sau în curs de modernizare, doar că de această dată este vorba despre Grădinița cu program prelungit de la Vârșolț. Aici se lucrează la extindere și la modernizare. Costurile pentru aducerea la standarde moderne a grădiniței se ridică la aproximativ 950.000 de lei.
“Vom extinde clădirea grădiniței cu o cameră mai mare, ce acum se construiește, unde copiii noștri vor putea rămâne până la orele 16:00, atunci când majoritatea dintre părinți se întorc de la lucru. Vă dați seama că toată clădirea va fi modernizată complet, o să fie totul nou-nouț. Dacă avem grijă de generația viitoare, avem grijă de noi înșine, și consider că este o mare reușită pentru comunitatea noastră”, ne spune primarul.
Am vizitat și imensa sală de sport, construită în curtea Școlii Gimnaziale nr.1 din Vârșolț, cu fonduri de la Compania Națională de Investiții (6.000.000. de lei). Lucrările nu s-au finalizat încă, au intervenit câteva probleme cu constructorul, iar acum, pentru ceea ce a mai rămas de făcut (interior), s-a licitat din nou, tot prin intermediul CNI.
De o importanță maximă este și proiectul de asfaltare străzi și construire de poduri și podețe, în comuna Vârșolț. Contruirea a două poduri peste râul Crasna a fost foarte apreciată de către cetățeni, datorită circulației intense din zonă. Până în toamna acestui an se va finaliza de asfaltat în procent de 100%, toată comuna. Acest proiect de investiție este în valoare de 1.100.000 lei.
“Avem un trafic foarte intens, după cum vedeți și dumneavoastră, dacă ținem cont de faptul că ne încrucișăm cu drumurile naționale și județene. Am gândit construcția podurilor pentru a evita circulația căruțelor și tractoarelor pe drumurile intens circulate”, explică Breda Lajos.
Am mers să vedem cum decurg lucrările la viitorul teren de fotbal de la periferia Vârșolțului. Se lucrează intens la tasarea și la pregătirea acestuia. Terenul va fi unul sintetic, modern, cu vestiare încăpătoare, cu tribună, cu instalație de iluminat nocturnă și, nu în ultimul rînd, împrejmuit cu un gard modern. Întreaga lucrare va costa în total 300.000 de lei.
Prin intermediul Fondului de Mediu, primăria Vârșolț a câștigat un proiect în valoare de 520.000 de lei, prin intermediul căruia vor fi achiziționate leduri economice, urmând ca până în octombrie-noiembrie, anul acesta, iluminatul public stradal din comuna Vârșolț să fie înnoit.
Prin intermediul CNI, primăria Vârșolț a câștigat un proiect pentru construirea a două blocuri ANL cu 32 apartamente, în valoare de 9.000.000 de lei, iar licitația lucrărilor a fost câștigată de o firmă din Italia. Aceștia au tot tergiversat începerea lucrărilor, și administrația locală îi așteaptă să vină, inclusiv în ziua de astăzi.
“Era și este un proiect mult așteptat pentru că, prin intermediul lui, am vrut să ne aducem tinerii acasă, să poată locui în condiții decente la Vârșolț. Însă bănuiesc doar care e problema. Și ei, cred, și inclusiv cei care lucrează acum la Vârșolț, pe alte șantiere, se plâng că unul era prețul pentru materialele de construcție, în momentul licitării lucrărilor, și altul este acum, pentru că s-au scumpit mai mereu și nu rămân cu mai nimic în buzunar. Dar sperăm ca în luna care urmează, în septembrie, să vină o completare de bani la prețuri, ca să câștige și ei ceva, iar nouă să ne fie mult mai ușor. Ministrul Dezvoltării, Attila Cseke, a fost prezent la inaugurarea noului sediu al primăriei noastre, și am deschis această problemă. Am speranțe și încredere că va ieși o Ordonanță de Urgență sau vreo Hotărâre de Guvern, prin care se vor completa diferențele de bani. Sunt foarte mulțumit și treaba merge bine cu Ministerul Dezvoltării”, mai spune edilul.
Dispensarul Medical este tot în șantier. Aici se va schimba acoperișul, se va izola cu polistiren partea exterioară, iar cabinetele din interior vor fi unele la standarde europene. Investiția este una de 800.000 de lei. Momentan, medicul din comună acordă consultații și asistență medicală într-o cameră din incinta căminului cultural.
Și rețeaua pentru racorduri de canalizare este aproape finalizată, iar Breda Lajos, speră ca lucrurile să intre cât mai curând pe făgașul normal, din acest punct de vedere.
Curățenia este, de asemenea, prioritară pentru Beda Lajos. Acesta, fiind ofițer de carieră, supraveghează îndeaproape ca, în comuna sa, totul să sclipească, să fie impecabil.
“Am doi oameni care se ocupă de curățenie tot timpul, stropesc florile, tund sau scot ceea ce este uscat, și ies pe teren în fiecare zi, de bună dimineață. Apoi după-masa vin și îmi raportează dacă au avut situații speciale în teritoriu. De asemenea, am o firmă de agenți de pază, al căror obiectiv de păzit l-am mărit acum, în perioada aceasta, și pe străzile mai lăturalnice, ca să patruleze și acolo, pentru zarzavaturile oamenilor, să nu se fure. Așa că locuitorii comunei Vârșolț trebuie să se simtă în siguranță. Și cu sistemul de supraveghere cu camere video stăm bine, mai trebuie să montăm doar 3 sau 4 bucăți, în puncte strategice din comună”, a ținut să precizeze primarul.
Nici aspectul estetic al localităților din comună nu este neglijat și, din venituri proprii, în toamnă, la Vârșolț vor fi scoși pomii bătrâni de pe marginea drumului și vor fi plantați arbori ornamentali de tuia și trandafiri de soi.
“Sumele de bani care revin comunei noastre sunt puține, în comparație cu comunele învecinate, și provin din fonduri europene, de la guvern și din venituri proprii. Cu toate acestea, încerc să drămuiesc cât mai bine fiecare leu, pentru binele oamenilor din comuna Vârșolț, și acest lucru cred că este vizibil cu ochiul liber. Sunt un om simplu, dar sunt primar al comunei Vârșolț, și acord aceeași atenție tuturor localităților. Eu așa știu, că primarul este al tuturor cetățenilor, nu doar al celor din reședința de comună, și vreau să îi asigur pe toți de respectul meu. Am fost deschis către toate problemele, inclusiv problemele personale ale cetățenilor. Vreau să încerc să le apăr interesele, bineînțeles, respectând legea, așa cum știu eu mai bine”, spune Breda Lajos, primar la Vârșolț încă din 1996.