Cultura mare
Daca primavara n-ar fi fost cum a fost la mijlocul lunii iunie ar fi putut incepe recoltatul orzului, si spre sfarsitul lunii cel al graului. Dar mai avem de asteptat, considera specialistii. Cel putin, la noi, in nord. La avertizare se aplica tratamente pentru combaterea bolilor si daunatorilor la culturile de floarea soarelui, soia, sfecla de zahar, fasole.
Legumicultura
In legumicultura se termina infiintarea culturilor succesive de varza de toamna, conopida si culturi de toamna si se completeaza golurile in culturile deja infiintate. Tot in aceasta peri-oada are loc executarea culturilor generale de intretinere la toate culturile legumicole (prasit, udat, fertilizare faziala, aplicat tratamente fito-sanitare). La tomatele timpurii se elimina frunzele imbatranite de la baza pentru o mai buna aerisire.
Trufandale de… toamna
In aceasta saptamana si in cea care vine se pot insamanta mazarea, salata si spanacul pentru recoltarea lor in luna septembrie-octombrie. Pana la sfarsitul lunii se pot recolta ceapa si usturoiul care se tin cateva zile la soare pentru uscare, dupa care se depoziteaza.
Viticultura
In viticultura se executa prasile pentru mentinerea solului afanat si curat de buruieni, se continua legarea lastarilor concomitent cu indepartarea copililor in stare erbacee si se face combaterea bolilor si daunatorilor pe tot parcursul verii. In perioadele ploioase se va executa repetarea tratamentului la fiecare 7-8 zile, aplicarea tratamentelor foliare, la circa 15 zile si dupa amiaza, evitandu-se aplicarea pe timp cald si uscat.
Pomicultura
Si in pomicultura continua tratamentele fito-sanitare la avertizare, in scopul mentinerii unui frunzis sanatos, foarte important pentru recolta anului in curs cat si pentru productia anului viitor, avand in vedere ca in aceasta perioada are loc procesul de diferentiere a mugurilor de rod. In aceasta perioada are loc recoltarea capsunilor, a cireselor timpurii si incepe recoltarea coacazelor rosii si negre si a zmeurei.