Consiliul Național de Etică decide că Lucian Bode nu a plagiat în cartea bazată pe teza sa de doctorat, deși teza era “profund viciată” de plagiat – surse / Iohannis ceruse lămurirea situației în cazul ministrului Bode, al doilea om în PNL, până la rotația guvernamentală

 

Consiliul Național de Etică, for-cheie în analiza eticii în cercetare, aflat în subordinea Ministerului Cercetării în guvernul Ciucă, a constatat, joia trecută, că Lucian Bode nu a plagiat în cartea bazată pe teza sa de doctorat, au spus pentru Edupedu.ro surse din mediul academic. Decizia vine în condițiile în care teza de doctorat a actualului ministru de Interne avea conținut plagiat, după cum a constatat Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai. Informația inițială despre decizia Consiliului de Etică a fost publicată, marți, de Libertatea. Situația apare în condițiile în care președintele Iohannis ceruse clarificarea situației lui Bode, al doilea om în PNL, înaintea rotativei guvernamentale. 

Potrivit informațiilor Edupedu.ro, decizia Consiliului Național de Etică (CNE) a fost luată în absența președintelui instituției, Dacian Dragoș, precum și a unui alt reprezentant al Universității Babeș-Bolyai, care nu ar fi participat la analiza acestui caz în condițiile în care universitatea pe care o reprezintă se pronunțase deja pe subiect.  Dacian Dragoș conduce și  Comisia de Etică a UBB, cea care a constatat plagiatul în teza de doctorat a actualului ministru de Interne, prin decizii contestate în instanță – fără succes până acum – de către demnitarul liberal.

Deși, din informațiile Edupedu.ro, decizia CNECSDTI a fost luată joi, până acum nu există o confirmare oficială. Reprezentanții UBB lipsind, un singur membru al Consiliului, dintre cei prezenți, s-a abținut, restul apreciind că nu a fost plagiat în volumul respectiv, analizat independent de teza pe care acesta s-a bazat, potrivit surselor.

CNECSDTI este un for consultativ ce funcționează, în prezent, pe lângă Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, condus de Sebastian Burduja. Forul are rolul de a analiza orice alte abateri de la etica cercetării, separat de CNATDCU, forul care analizează abaterile în cazul tezelor de doctorat. Cartea menționată a ajuns în atenția CNECSDTI fiind vorba despre un volum bazat pe o teză de doctorat, nu de teza de doctorat în sine.

La începutul lunii februarie, președintele Klaus Iohannis aprecia că, în cazul Bode, “sunt probleme” care “trebuie luate în serios” și declara că se așteaptă ca “până cel târziu” la rotația guvernamentală “să se ia o decizie clară” în acest caz. Lucian Bode răspundea atunci că PNL “împreună cu mine” va lua o decizie care să nu dea “statisfacție minciunii, dezinformării”. 

Ministrul, care este și secretar general al PNL, a apelat la instanță în mod repetat pentru a bloca, procedural, deciziile de plagiat, însă a piardut mai multe astfel de intervenții, cel mai recent la mijlocul acestei luni.

Ministrul a cerut, în ianuarie, și retragerea cărții bazate pe teza sa de doctorat. În hotărârea prin care constata plagiatul substanțial în teza de doctorat, Comisia de Etică a UBB preciza că, dacă retragerea volumului “Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual” nu este comunicată UBB “într-un termen de 15 zile calculate de la comunicarea prezentei hotărâri, Comisia va sesiza Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării pentru analiza cărții. 

Teza a ajuns oricum în atenția forului ca urmare a unei autosesizări, potrivit informațiilor Edupedu.ro.

Comisia de Etică a UBB a constatat, la începutul anului, mai multe segmente plagiate și cu citare defectuoasă în teza de doctorat a ministrului Lucian Bode, pe care o declara “profund vixiată” și cerea retragerea cărții publicate pe baza tezei. A fost a doua decizie a Comisiei în acest caz, după ce, la începutul lunii noiembrie 2022, Comisia de Etică a UBB constata, în urma unor verificări, că teza de doctorat a ministrului Lucian Bode includea fragmente plagiate într-o proporție foarte mică, situație contestată de jurnalista Emilia Șercan, care, pe baza propriilor verificări, spunea că ministrul de Interne a plagiat cel puțin 18,5% din teza sa de doctorat.

Membrii CNECSDTI (dintre care președintele Dacian Dragoș și al doilea reprezentant al UBB nu au participat la discuții și la vot, conform informațiilor Edupedu.ro):
  • Dacian Dragoș – președinte – Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca
  • Stamate Eugen – vicepreședinte – Universitatea Tehnică a Danemarcei
  • Andone Raluca Ioana – Institutul de Chimie Macromoleculară “Petru Poni” din Iași – Academia Română
  • Alecu Georgeta – INCD pentru Inginerie Electrică ICPE-CA București
  • Bâlc Nicolae Octavian – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
  • Bucur Daniel – Universitatea de Stiinte Agricole si Medicină Veterinară din Iași
  • Căprăroiu Aurelia-Mihaela – Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile Pielărie – INCDTP București
  • Chifiriuc Mariana Carmen – Universitatea din București
  • Costin Hariton-Nicolae – Academia Română
  • Doicin Cristian-Vasile – Universitatea Politehnica din București
  • Florescu Margareta Stela – Academia de Studii Economice din București
  • Ghiaus Christian – Institut National des Sciences Applique (INSA) Lyon
  • Ilin Corina Mirela – Universitatea de Vest Timișoara
  • Iordache Virgil-Alexandru – Universitatea din București
  • Manea Vlad-Constantin – Universidad National Autonoma de Mexico
  • Paceagiu Jenica – Patronatul Român din Cercetare şi Proiectare
  • Purcar Marius Ioan – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
  • Rusu Liliana Celia – Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați
  • Sârbu Carmen Adella – Spitalul de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila” București
  • Szedlacsek Stefan Eugen – Institutul de Biochimie al Academiei Române
  • Timar Romulus Bogdan – Universitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” din Timișoara
  • Vasiu Ioana – Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj Napoca
  • Vizureanu Petrică – Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași