Recoltarea lucernei pentru fan trebuie sa se faca in faza de butonare si deplina inflorire. Pentru a permite lucernei sa-si acumuleze substante de rezerva in radacina, conditie indispen- sabila pentru realizarea unor randamente ridicate, este necesar ca o coasa pe an sa se recolteze la inceputul infloririi,iar ultima coasa din toamna sa se realizeze cu cel putin trei saptamani inainte de venirea inghetului.
Lucerna se poate conserva si ca semifan cu o umiditate scazuta de 40-50 la suta. Aceasta este o metoda superioara, cu pierderi mici fata de insilozarea la recoltare si fata de fanul recoltat si uscat normal. In cadrul acestei metode, insilozarea lucernei sub forma de planta intreaga asigura un furaj de o calitate deosebita. Aceasta modalitate de conservare se poate practica si in conditii de forta majora, cand lucerna nu se mai poate face fan din cauza vremii ploioase.
La insilozare se va pune deasupra un strat de lucerna cu umiditate mare (recoltat direct din lan) ca in urma tasarii sa se realizeze un strat mai compact pentru a impiedica patrunderea aerului in masa vegetativa tasata. De asemenea, se face o tasare foarte buna dupa fiecare strat adaugat in siloz in scopul eliminarii complete a aerului si asigurarii astfel a unei fermentatii dorite.
Patrunderea aerului in siloz se poate impiedica si prin intinderea deasupra silozului a unei folii de polietilena peste care se pun baloti de paie sau cauciucuri uzate, pentru a nu fi luata de vant. La insilozare se folosesc si conservanti. Conservarea ideala a lucernei se face prin deshidratare si granulare.
Un fan de calitate deosebita este cel vitaminos obtinut prin uscarea artificiala a lucernei verzi cu ajutorul ventilatoarelor electrice cu aer rece. Astfel se obtine un fan superior calitativ cu un continut in proteine cu 30-40 mai ridicat ,iarcel de caroten de 4-7 ori mai mare. (V.V.)