Guvernul lui Victor Ponta a găsit o modalitate să combată evaziunea fiscală sub numele de Loteria bonurilor fiscale. Adică, pune în cârca fiecărui cetățean responsabilitatea de a se asigura că statul colectează suficienți bani la buget. Și momește consumatorul cu câștiguri la loterie. Cetățenii sunt încurajați să păstreze bonurile fiscale cu o valoare de până la 1.999 lei. Proiectul de lege a fost adoptat ieri de guvern, cu o prevedere suplimentară, cum că legea permite clientului ca din martie să poată refuza să achite un produs sau un serviciu dacă nu primește bon fiscal. 

Așadar, trăim din nou în țara lui joci și câștigi, soluție guvernamentală după modelul concursurilor televizate gen bingo. Să păstrăm toate bonurile fiscale și la extragerea loteriei bonurilor fiscale să le frunzărim să vedem dacă am avut noroc. Nu ne-am lămurit ce sumă putem câștiga la loto dacă la loterie se extrage câștigător un bon, să spunem, de cinci lei. Oare câți mai au un bon de cinci lei? “mpărțim câștigul la toată lumea norocoasă și câștigăm… ce? Mă rog, o fi cumva, pentru cine vrea să se joace. Dacă așa gândește guvernul pentru români, așa o fi bine, chiar dacă noi avem îndoieli.
Pentru că avem mari îndoieli că poți prin lege să reglementezi relația dintre client și comerciant așa de simplu, punând din pix o prevedere că nu-i plătești vânzătorului dacă nu-ți dă bon fiscal. Ce ne spune legea, adică? Te duci la chioșc, ceri gumă de mestecat, vânzătoare nu-ți dă bon, tu iei guma și p-aci ți-e drumul, fuga printre blocuri, să nu te ajungă vânzătoarea să-ți ia guma înapoi. stop_coloana E ridicol, dar e legal. Sau te duci la restaurant, mănânci bine, osțătarul nu-ți dă bon, tu îți iei la revedere cu zâmbetul pe buze și îi dai întâlnire mâine la prânz pentru încă o masă gratuită. Nu recomandăm astfel de practici din partea clienților, chiar dacă guvernul Ponta le prezintă drept legale. Or fi legale, dar nu-s normale. Am dedus numai că guvernul nu e cu picioarele pe pământ, vorbește și legiuiește doar să se afle în treabă, sau e în mare criză de idei pentru a aduce banii la buget.
Asta în condițiile în care în ultimii ani evaziunea fiscală a crescut considerabil, ajungând la 22 de miliarde de euro, 16,2 la sută din PIB-ul țării, în 2013. Iar de anul trecut, noul Cod Penal a înjumătățit pedepsele marilor evazioniști. Holurile Tribunalului Sălaj este plin de evazioniști care au fentat statul cu sute de mii de lei, dar care stau liniștiți acasă și-și numără banii. Românul muncitor sărac și cinstit e pus acum să-și facă acasă arhivă de bonuri fiscale și să viseze că va deveni milionar peste noapte la Loteria bonurilor fiscale. Ori să se consoleze că statul încasează mai mulți bani la buget și cu aportul lui.