Guvernul va dona firmelor private nu mai putin de patru miliarde de lei pentru constructia a 2.000 de camine pentru varstnici, care vor avea conditii de hotel de patru stele. Societatile vor primi gratuit sume de pana la 500.000 de euro si vor obtine ulterior profit din cazarea varstnicilor in azile.
In prezent, un loc in azilele private costa cel putin 3.000 de lei pe luna, un tarif prea putin accesibil pentru marea majoritate a celor de varsta a treia.
"Odata cu renuntarea la conceptul traditional de familie extinsa, din ce in ce mai multe persoane in varsta iau in considerare posibilitatea mutarii intr-un centru rezidential. Obiectivele de investitii ce vor fi propuse ca proiecte trebuie sa asigure conditiile de cazare adaptate atat persoanelor singure cat si pentru doua sau trei persoane (garsoniere sau apartamente), asigurandu-se 25 mp/persoana. Totodata, constructiile nu vor avea decat maximum un etaj, daca nu au lift pentru a usura deplasarea locatarilor si a personalului medical si de asistenta, asigurandu-se spatii de recreere proprii sau pe o raza de cel mult 250 m de la rezidenta. Beneficiarii de sustinere financiara prin acest program au obligatia de a asigura locuri pentru persoane imobilizate la pat cel putin in procent de 4% din numarul de locuri existente. De asemenea, asigurarea hranei se va face in capacitati de servire cu circuit deschis pe baza de meniuri prestabilite si aprobate anual de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza", se arata in Memorandumul privind instituirea unei scheme de ajutor de minimis pentru constructia de rezidente pentru persoane varstnice, aprobat recent de Guvern.
Cum se acorda acest ajutor de stat
Sustinerea financiara consta intr-un ajutor nerambursabil de pana la 100% din cheltuielile eligibile, de pana la maxim 500 mii euro, pentru constructia/reabilitarea si/sau infiintarea, amenajarea si dotarea de rezidente pentru persoanele varstnice, platit la terminarea lucrarilor si obtinerea autorizatiei de functionare provizorie de la Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, diferentiat in functie de localizarea rezidentei, dupa cum urmeaza: – pana la 50% daca rezidenta se afla intr-o localitate din primele 10 judete dupa nivelul de dezvoltare regionala; – pana la 75% daca rezidenta se afla intr-o localitate din urmatoarele 10 judete dupa nivelul de dezvoltare regionala; – pana la 100% daca rezidenta se afla intr-o localitate din ultimele 20 de judete dupa nivelul de dezvoltare regionala;
Durata schemei de ajutor de stat
Schema de ajutor de minimisare caracter multianual si se deruleaza pana la 31 decembrie 2020, cu posibilitatea de prelungire in raport cu reglementarile europene.
Se pot emite acorduri pentru finantare in baza prezentei scheme pana la data de 31 decembrie 2020, cu respectarea legislatiei in domeniul ajutorului de stat, in limita creditelor de angajament aprobate anual prin legea bugetului de stat pentru acest program.
Plata ajutorului de stat se efectueaza in perioada 2019-2022.
Locuinte de lux pentru varstnici cu bani de la Guvern
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...