Salariul minim pe economie nu va creste, de la 1 ianuarie 2018, la 2.000 de lei, asa cum scrie în programul de guvernare al Guvernului Tudose, aprobat in Parlament acum zece zile.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, spune despre salariul minim de 2.000 de lei prevazut in programul de guvernare ca Inu exista asa ceva” si ca “probabil dintr-o gre?eal? s-a tot rostogolit asta în spa?iul public”, precizand ca salariul minim in 2018 va fi de 1.550 de lei.
Dragnea a fost intrebat dupa prima sedinta de evaluare a activitatii Cabinetului Tudose cat va fi salariul minim anul viitor. Iar raspunsul a fost: “1.550 de lei. Cu salariul minim, si vreau sa repet aceasta valoare, nu va fi impus de guvern salariul minim de 2.000 de lei. Nu exista asa ceva. Probabil dintr-o greseala s-a tot rostogolit asta în spatiul public. Noi avem în program 1.450 în 2017, 1.550 anul viitor si 1.650, 1.750. La anul, poate printr-o noua prezentare a sistemului de impozitare, salariul brut sa fie egal cu cheltuiala totala a angajatorului, ceea ce înseamna doua notiuni diferite. Dar, salariul minim, asa cum îl stie toata lumea, va creste cu 100 de lei”, a sustinut Liviu Dragnea.
In programul de guvernare al Cabinetului Tudose, aprobat de Parlament si prezentat în detaliu pe site-ul Guvernului, scrie însa clar, negru pe alb, la Capitolul Solidaritate, subcapitolul Echitate, ca salariul minim brut în România va fi de 2.000 de lei în 2018.
textul programului de guvernare are de altfel si pretentii de argumente, cum ca salariatii trebuie sa primeasca mai mult din ceea ce produce o firma.
“In ceea ce priveste salariul minim, acesta va creste o data pe an, asa cum se întâmpla în toate tarile dezvoltate din Europa: Franta, Germania, Italia, Olanda. Astazi în România munca este rasplatita cu 32% – 34% din totalul valorii productiei obtinute, în timp ce capitalul, adica alocarea pentru profit si recuperarea investitiei, primeste 56% – 58%. {inta pentru 2020 o reprezinta depasirea pragului de 40% pentru plata muncii din total productie. In Europa media este de 50% – 50%. Nivelul salariului minim brut în România, în urmatorii 4 ani, va fi de 2.000 lei în 2018, 2.200 lei în 2019 si 2.400 lei în 2020. Pentru cei cu studii superioare salariul minim va fi de 2.300 lei în 2018, 2.640 lei în 2019 si 3.000 lei în 2020”, scrie în programul de guvernare al Cabinetului Tudose.
Deputatul salajean PSD, Iuliu Nosa,
spune ca salariul minim va fi cel
prevazut in programul de guvenare
Deputatul PSD, Iuliu Nosa, vicepresedintele Comisiei de buget, finante si banci din Camera Deputatilor, s-a declarat ieri sigur ca prevederile din programul de guvernare vor fi aplicate. stop_coloana
“Programul de guvernare va fi respectat de catre cei care si-au asumat acest lucru, respectiv de catre alianta PSD – ALDE. Legat de comentariile care au aparut acum, ma abtin sa le comentez, pentru ca nu am datele necesare pentru a face astfel de comentarii”, a spus deputatul salajean.
Intrebat care va fi, concret, salarul minim incepand cu 1 ianuarie 2018, deputatul PSD Iuliu Nosa a declarat ca va fi “cel care este cuprins in programul de guvernare, cel votat in Parlament odata cu instalarea noului guvern Mihai Tudose”.
Deputatul salajean PNL, Lucian Bode,
spune ca PSD face oricum altceva
decat a promis in campania electorala
Deputatul salajean PNL, Lucian Bode, presedintele Comisiei pentru transporturi si infrastructura din Camera Deputatilor, opineaza ca PSD risca sa aduca tara in criza.
“Consider ca PSD vrea sa sanc?ioneze tot ce functioneaza în economie pentru a-si acoperi promisiunile fantasmagorice. PSD este total dezinteresat de riscul grav de a baga România în criza, prin masurile economice anti-liberale pe care le-a anuntat. Noul program al PSD nu a fost validat de electorat, sunt masuri neasumate de PSD în campania electorala. In campania electorala in care i-au pacalit pe romani n-au vorbit despre impozitul pe cifra de afaceri, introducerea taxei de solidaritate, impozitul pe venitul global pentru persoane fizice, desfiintarea Pilonului 2 de pensii, taxa pe produse cu efect nociv asupra sanatatii, taxa de 1 la suta pe cifra de afaceri în energie si comunicatii, interdictia de a înfiinta firme (…) In ce priveste salariul minim, crescut artificial la 2.000 lei, efectele vor fi urmatoarele: 1. Distruge firmele mici si mijlocii, pentru ca este depasit costul care poate fi suportat cu salariile pentru a fi profitabile. 2. Duce la relocarea firmelor. Firmele se duc în alte tari unde gasesc conditii mai favorabile. 3. Duce la pierderea de locuri de munca. Dispar sute de mii de locuri de munca”, spune deputatul salajean PNL.