Lista celor mai toxice E-uri alimentare
Printre pericolele care pandesc organismul din cauza E-urilor se numără alergiile, dereglările hormonale, tulburările hepatice, bolile intestinale şi ale ficatului, tulburările hepato-biliare, ale tubului digestiv, cancerul şi creşterea nivelului de colesterol Majoritatea produselor alimentare din magazine au in compoziţie E-uri. Dacă unele dintre acestea sunt considerate inofensive, majoritatea sunt nocive pentru sănătate dacă sunt consumate pe perioade mari de timp. Lista cu E-urile toxice: sucurile acidulate conţin E 102 – tartrazină şi E 110 – galben portocaliu; Galben de chinolină – E 104 este des intalnit in sucuri de grapefruit roşu; Dioxidul de sulf – E 220 este intalnit in bere şi vin; Aspartamul – E 951 este un indulcitor tot mai des folosit in industria alimentară, deoarece acesta oferă alimentelor un gust aparte, insă poate fi sursa a peste 70 de tipuri de boli canceroase; Glutamatul de sodiu – E 621 este aditivul alimentar responsabil de gustul irezistibil al hamburgerilor, pizzei, pastelor bolognese sau carbonara, hotdogul şi al shaormei; Poliricinoleat de pologlicerol – E 476 este des intalnit in dulciurile pe bază de cacao sau ciocolată; Bromatul de potasiu – E 924 – des intalnit in produsele de panificaţie; Sulfatul de sodiu – E 514 – afectează vezica biliară, lactatul de calciu – E 327 prezintă printre efecte adverse stări de hipercalcemie şi insuficienţă renală; Nitritul şi nitratul de sodiu, E250 şi E251, impiedică dezvoltarea bacilului botulinic şi dau mezelurilor o culoare rozalie, apetisantă. „Pot duce insă la formarea nitrozaminelor care sunt cancerigene. In multe zone din Romania nitraţii sunt prezenţi şi in apa de băut şi pot avea consecinţe grave asupra sănătăţii. In cazul sugarilor, urmările sunt tragice, pentru că aceştia blochează hemoglobina şi copiii mici pot să moară prin asfixiere celulară”, mai spune Mencinicopschi.
